www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Κρίση υποσιτισμού ως όπλο πολέμου καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

4b5953e9daf4f309520ea5f9e81cf791 no watermark
Κοινοποίηση

Οξύς Υποσιτισμός στη Λωρίδα της Γάζας: Μια Ανθρωπιστική Κρίση

Ο οξύς υποσιτισμός στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιείται ως «όπλο πολέμου» κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος. Αυτή η ανησυχητική προειδοποίηση έρχεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) «Γιατροί του Κόσμου», η οποία έχει επισημάνει τις σοβαρές επιπτώσεις του υποσιτισμού στον τοπικό πληθυσμό.

Ύστερα από 18 μήνες συνεχούς σύγκρουσης, η Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει σε επίπεδα υποσιτισμού που είναι «αντίστοιχα με αυτά που παρατηρούνται σε χώρες με παρατεταμένες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως η Υεμένη και η Νιγηρία». Η ΜΚΟ παρακολούθησε τα δεδομένα από έξι υγειονομικά κέντρα που διαχειρίζεται στη Γάζα, σημειώνοντας τη σύνδεση μεταξύ της αύξησης των ποσοστών υποσιτισμού και της μείωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που καταφθάνει στην περιοχή.

Τον Νοέμβριο, η κατάσταση επιδεινώθηκε με αύξηση 17% του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών, γεγονός που συμπίπτει με τη σημαντική μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η βοήθεια εισέρχεται κυρίως από περάσματα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, με το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, να είναι εκτός λειτουργίας λόγω της κατάληψης της περιοχής από τον ισραηλινό στρατό την άνοιξη του 2024.

Από την έναρξη του πολέμου, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ποσότητες της ανθρωπιστικής βοηθείας έχουν διακυμάνσεις. Οι ισραηλινές αρχές έχουν κλείσει τα περάσματα από τις 2 Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους. Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εκτιμά πως υπάρχουν «επαρκείς ποσότητες τροφίμων» στη Γάζα, κάτι που αμφισβητείται έντονα από τις ΜΚΟ που λειτουργούν επί του πεδίου, οι οποίες περιγράφουν την κατάσταση ως δραματική.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι «εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματά» του στις 25 Απριλίου, εν μέσω αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Ζαν-Φρανουά Κορτί, τόνισε ότι δεν πρόκειται απλά για μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά για μια κρίση ανθρωπιάς και ηθικών αξιών, υπογραμμίζοντας την απαράδεκτη αδράνεια τρίτων χωρών που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση για να άρουν αυτή τη θανάσιμη πολιορκία.

Η έκθεση αναδεικνύει την αλυσιδωτή αντίδραση από τη μείωση της επισιτιστικής βοήθειας, καθώς και τις καταστροφές που έχουν γίνει στις γεωργικές υποδομές και τα συστήματα υγιεινής, που συμβάλλουν στην άνοδο του υποσιτισμού. Σε στοιχεία που παρέχονται από την οργάνωση, τον Απρίλιο του 2025, ένα στα τέσσερα παιδιά και μία στις πέντε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που εξετάστηκαν ήταν στο όριο ή είχαν ξεπεράσει το όριο του οξέος υποσιτισμού.

Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να δηλώσει επισήμως ότι υπάρχει λιμός, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για το σύνολο του παλαιστινιακού εδάφους. Η κατάσταση απαιτεί άμεση προσοχή και δράση για την ανακούφιση χιλιάδων αθώων πολιτών που πλήττονται από αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.