Ρεκόρ Γκίνες για τη Μεγαλύτερη Τούρτα Φρεζιέ στη Γαλλία
Περίπου 350 κιλά φράουλες, 150 κιλά ζάχαρη, 415 κιλά κρέμα ζαχαροπλαστικής και 4.000 αυγά: ένα ζαχαροπλαστείο κοντά στο Παρίσι προσέφερε μια θεαματική ιδέα η οποία κατατάσσεται στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ (Fraisier – παραδοσιακό γαλλικό γλύκισμα). Η καταπληκτική τούρτα πιστοποιήθηκε ότι είχε μήκος 121,88 μέτρων, αποδεικνύοντας την εξαιρετική δημιουργικότητα και συντονισμό της ομάδας που την παρασκεύασε.
Η Γαλλία επανέκτησε το ρεκόρ για την τούρτα Φρεζιέ, το οποίο κατείχε από το 2019 η Ιταλία με ένα γλύκισμα μήκους 100,48 μέτρων. Αυτή η εντυπωσιακή νίκη υπογραμμίζει τη γλυκιά παράδοση της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και τη σημασία του έργου αυτού για τη γαλλική κουλτούρα.
Η Δημιουργία της Τούρτας
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, ένα διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, ένα προάστιο του βόρειου Παρισιού. Η τούρτα, που προβλήθηκε σε μια αλυσίδα τραπεζιών στο παγοδρόμιο της περιοχής, προσέφερε στους κατοίκους την ευκαιρία να θαυμάσουν την εντυπωσιακή δημιουργία. Ο ζαχαροπλάστης Γιουσέφ Ελ Γκατού, ο οποίος είχε από μικρός το όνειρο να δημιουργήσει ένα ρεκόρ Γκίνες, συγκέντρωσε περισσότερους από 20 ζαχαροπλάστες από διαφορετικά καταστήματα για να μοιραστούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Η παραγωγή της τούρτας, συνολικού βάρους 1,2 τόνων, απαιτούσε περίπου μία εβδομάδα σκληρής δουλειάς. Οι διοργανωτές εργάστηκαν ακούραστα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μεγάλο μέρος της ημέρας, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια τέτοια εντυπωσιακή κατασκευή.
Επιβεβαίωση και Πανηγυρισμοί
Για να εγκριθεί το ρεκόρ από την επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες, η τούρτα Φρεζιέ έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές: να έχει πλάτος και ύψος τουλάχιστον 8 εκατοστά και να είναι ενιαία, χωρίς κομμάτια. Μετά την επιτυχία της επιβεβαίωσης του ρεκόρ, οι παρευρισκόμενοι γιόρτασαν με την ανάκρουση του γαλλικού εθνικού ύμνου σε γιορτινό κλίμα. Ο δήμαρχος Ζορζ Μοθρόν δήλωσε ότι «είναι ένα κατεξοχήν γαλλικό γλύκισμα», προσθέτοντας ότι το ρεκόρ δεν αναφέρεται μόνο σε ένα «επίτευγμα ζαχαροπλαστικής», αλλά και στην ομορφιά των περιοχών της Γαλλίας.
Οι κάτοικοι της Αρζεντέιγ είχαν την ευκαιρία να φύγουν με ένα κομμάτι του επιβλητικού γλυκού. Μια μητέρα, που επισκέφθηκε το χώρο της εκδήλωσης με τα παιδιά της, εξέφρασε την έκπληξή της λέγοντας: «Ήξερα για το μεγαλύτερο κουσκούς και την μεγαλύτερη παέγια στον κόσμο, αλλά ποτέ δεν είχα δει κάτι τέτοιο». Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε τη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας, μας θυμίζοντας τη σημασία του γλύκισματος που καταξιώνει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.