www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: Δικαστική Απόφαση Επαναφέρει Στο Προσκήνιο Όρους για Επιστροφές Προσφύγων στην Ελλάδα

6446df0319c765d6730cdf20e8987230 no watermark
Κοινοποίηση

Γερμανία: Απόφαση Δικαστηρίου και οι Επιπτώσεις της

Στην απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας (ισοδύναμο του Συμβουλίου της Επικρατείας) απέρριψε την προσφυγή δύο ανδρών, οι οποίοι αρχικά είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνδρες βρέθηκαν στη Γερμανία με σκοπό να καταθέσουν εκ νέου αίτηση ασύλου, η οποία όμως απορρίφθηκε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό του Δουβλίνου.

Οι δύο άνδρες, επιδιώκοντας να αποφύγουν την απέλασή τους, υποστήριξαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, εντός και εκτός προσφυγικών καταυλισμών, είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που αντιβαίνει στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Στο παρελθόν, πολλές διοικητικές δικαστικές αποφάσεις στη Γερμανία είχαν αποδεχθεί παρόμοιες επιχειρηματολογίες, παρατείνοντας τις απελάσεις προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου ενδεχομένως να σηματοδοτεί μία αλλαγή στροφής στη νομολογία, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές περιπτώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε υπόθεση θα εξετάζεται για τις επιμέρους συνθήκες που την αφορούν.

Η Δευτερογενής Μετανάστευση στο Προσκήνιο

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται να φέρει ξανά στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της «δευτερογενούς μετανάστευσης», το οποίο είχε προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας στο παρελθόν. Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης, Μάνφρεντ Πεντς, δήλωσε ότι πρόκειται για μία ετυμηγορία που αποκαθιστά τις θεμελιώδεις αρχές συνεργασίας πάνω στην πολιτική ασύλου στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό δίκαιο ορίζει ότι η πρώτη χώρα υποδοχής είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου, κανόνας που δεν τηρούνταν για πολλά χρόνια.

Με την απόφαση αυτή, πιθανόν να διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για τις πολιτικές ασύλου στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης.