Η Δύναμη των Γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίασε τη νέα πολιτική που έχει στόχο την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο Σώμα όπως η Αστυνομία, όπου οι γυναίκες για πολλά χρόνια είχαν κυρίως υποστηρικτικούς ρόλους, πλέον αυτό το σκηνικό αλλάζει ριζικά, καθώς έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένες δράσεις για την αύξηση του αριθμού τους και την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.
Ο υπουργός τόνισε: «Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σήμερα θα παρουσιάσω έναν διαφορετικό “απολογισμό”, σύμφωνα με τον οποίο επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη για τις γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία. Από τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σταθερή και συστηματική προσπάθεια για την εξασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του δημόσιου τομέα.»
Η Ελληνική Αστυνομία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως ένα «σκληρό» και ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Ωστόσο, τα δεδομένα αρχίζουν να αλλάζουν, κυρίως μετά την καθιέρωση της εισαγωγής στις Σχολές της Αστυνομίας μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Πλέον, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που εντάσσονται στην Αστυνομία, καθώς και της εκπροσώπησής τους σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Αυτή η νέα στρατηγική περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες: την ενίσχυση του αριθμού των γυναικών αστυνομικών και την τοποθέτησή τους σε κρίσιμες διοικητικές θέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία 9.422 γυναίκες, που αποτελούν το 16% του συνόλου του προσωπικού. Από αυτές, 2.372 είναι αξιωματικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 25%, σε σύγκριση με 16% για τους άνδρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Διευθύντρια του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι γυναίκα, ενώ και η Εκπρόσωπος της αστυνομίας είναι επίσης γυναίκα. Είναι επίσης σημαντικό ότι 80 γυναίκες αξιωματικοί κατέχουν θέσεις Διοικητών Αστυνομικών Υπηρεσιών, 73 υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, και 4 έχουν τοποθετηθεί στη Διεύθυνση Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών καθώς και στις Υπηρεσίες Ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα δεδομένα που αφορούν την εκπαίδευση είναι επίσης ενθαρρυντικά. Το 2023, το ποσοστό γυναικών Δοκίμων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας ήταν 6,7%. Όμως, το 2024 αυτό το ποσοστό έφτασε το 48%! Επίσης, δύο γυναίκες ανέλαβαν για πρώτη φορά καθήκοντα Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας. Στους 109 Ταξίαρχους, οι 19 είναι γυναίκες, εκ των οποίων οι 18 προήχθησαν πρόσφατα, αποτελώντας το 50% των προαχθέντων.
Μέχρι το 2025, είναι προγραμματισμένο να αναλάβει γυναίκα διευθύντρια στην Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής, η οποία είναι μια από τις πιο κομβικές υπηρεσίες της Αστυνομίας. Επίσης, τέσσερις γυναίκες Ταξίαρχοι θα τοποθετηθούν σε καθοριστικές θέσεις του Επιτελείου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, και μία γυναίκα θα αναλάβει καθήκοντα Διοικητή σε Σχολή της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ανάγκη για συνεχή αναθεώρηση πολιτικών και νοοτροπιών παραμένει επιτακτική. Η συμμετοχή των γυναικών στην Αστυνομία δεν είναι μόνο ζήτημα ισότητας, αλλά και κρίσιμος παράγοντας για μια πιο ανθρώπινη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση. Γι’ αυτό το λόγο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες αστυνομικούς, διότι είναι οι πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και η ενδυνάμωση των θυμάτων είναι προτεραιότητα. Το 70% των θυμάτων διαφόρων μορφών διαπροσωπικής βίας είναι γυναίκες, και αυτό καθιστά την κοινωνική αστυνόμευση αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης φιλοσοφίας μας.