Εγκρίθηκε το Νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας
Με συντριπτική πλειοψηφία, 82 ψήφοι υπέρ, 35 κατά και 7 αποχές, εγκρίθηκε η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Το σχέδιο Κανονισμού περιλαμβάνει χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για τις από κοινού ευρωπαϊκές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού και τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας είναι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου της Πολιτικής Ομάδας S&D, υπεύθυνου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, την Άμυνα και τη Διεθνή Ενεργειακή Ασφάλεια. Σημαντική είναι η δήλωση του κ. Μανιάτη ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια κομβική κίνηση για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τη στιγμή που οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται συνεχώς.
Σημαντικά Κίνητρα και Δεσμεύσεις για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας προσφέρει ένα πλήρες εργαλείο που στοχεύει στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, φέρνοντας κοντά τις ευρωπαϊκές χώρες σε κοινούς στόχους. Οι δράσεις περιλαμβάνουν από την ανάπτυξη και κοινή παραγωγή μέχρι τη συντήρηση προγραμμάτων, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και ενισχύοντας τις οικονομίες κλίμακος.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ειδικές προβλέψεις για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής σε χώρες που δεν διαθέτουν γραμμές παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, η Ε.Ε. επιδιώκει να ενδυναμώσει την οικονομία και την αυτονομία των κρατών μελών της.
Διασφάλιση Ευρωπαϊκής Σύνθεσης και Ανάπτυξης
Ο κ. Μανιάτης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, τόνισε ότι το πρόγραμμα EDIP είναι «κλειδί» για τη στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας, ώστε να διασφαλιστεί η ειρηνική coexisence στην ήπειρο, από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο. Επισήμανε επίσης ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα διατεθούν αποκλειστικά σε εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες στα κράτη μέλη της Ε.Ε., με σκοπό την παραγωγή οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος για την ετοιμότητα της Ε.Ε., ενδυναμώνοντας τις αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης. Ο στόχος είναι να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών και προσφέροντας θέσεις εργασίας υψηλής αμοιβής σε όλη την ήπειρο, με όραμα να επωφεληθεί και η Ελλάδα από αυτή την προσπάθεια.