Επέκταση του Προγράμματος Οίκοθεν για Κατ’ Οίκον Θεραπεία
Περισσότεροι από 250 ασθενείς έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Οίκοθεν, το οποίο λειτουργεί σχεδόν δύο χρόνια. Το αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο ο αριθμός των ασθενών, αλλά και οι περισσότερες από χίλιες θεραπείες που εξοικονομήθηκαν στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση περίπου χιλίων κλινών ετησίως, προσφέροντας έτσι ταχύτερη πρόσβαση στους ασθενείς μας», δηλώνει ο παθολόγος ογκολόγος Μιχάλης Νικολάου. Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την καρδιολογική κοινότητα για την επέκταση του Οίκοθεν και στους καρδιολογικούς ασθενείς, μετά την επιτυχία του σε ογκολογικούς, αιματολογικούς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Κάλυψη στις Μεγάλες Πόλεις
Το πρόγραμμα Οίκοθεν απευθύνεται στη ασφαλή μεταφορά και χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 από τον Άγιο Σάββα για ασθενείς με συμπαγείς όγκους και στην πορεία επεκτάθηκε σε άλλα νοσοκομεία. Στον Ιούνιο του 2024 εντάχθηκαν ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες στο Μεταξά, ενώ το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ. Το Θεαγένειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εντάχθηκαν επίσης στο πρόγραμμα. Οι στόχοι για το 2025 είναι φιλόδοξοι, με προγραμματισμό για δέκα νέα νοσοκομεία να ενταχθούν στο Οίκοθεν, προσπαθώντας έτσι να καλύψουμε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Υποστήριξη Ασθενών με Καρδιολογικά Ζητήματα
Το πρόγραμμα Οίκοθεν αναλύθηκε πρόσφατα στο συνέδριο «2nd Year – Mapping the Unknown in Oncology», που διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης. Ο κ. Νικολάου, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος του συνεδρίου, επισημαίνει ότι οι επικείμενες συζητήσεις με τους καρδιολόγους εστιάζουν σε ποιες κατηγορίες καρδιολογικών ασθενών θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης, σημειώνει ότι ασθενείς με αρρυθμίες ή καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία.
Τεχνολογία στην Υγειονομική Φροντίδα
Ένα σημαντικό σημείο που αναδείχθηκε στο συνέδριο είναι η σημασία των τεχνολογικών αξεσουάρ που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Οίκοθεν. Αυτές οι φορετές συσκευές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο βιομετρικά στοιχεία των ασθενών, επιτρέποντας έτσι τη μετάβαση από την απλή τηλεϊατρική στην τηλε-επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί, είτε αυτοδύναμα είτε με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να καθοδηγούν τους ασθενείς τους σε δύσκολες καταστάσεις υγείας, όπως οι αντλίες ινσουλίνης που χορηγούν αυτόματα δόσεις ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς και μετρούν το σάκχαρο σε πραγματικό χρόνο.