Δημογραφική Κρίση στους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας
Ανησυχητικά Στοιχεία για την Πληθυσμιακή Εξέλιξη
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή κ. Καρανικόλα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου κατατάσσονται μεταξύ των περιοχών με τη μεγαλύτερη αρνητική πληθυσμιακή μεταβολή στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά αντλούνται από την απογραφή του 2021, όπου η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται να πλήττεται εντονότερα από το δημογραφικό ζήτημα, με 11 Δήμους να κατατάσσονται στους πρώτους 19 της χώρας όσον αφορά τις απώλειες πληθυσμού.
Η μελέτη του κ. Καρανικόλα, που παρουσιάστηκε στα «Μακεδονικά Νέα», δείχνει ότι οι μικρότεροι Δήμοι υποφέρουν από σημαντική πληθυσμιακή υποχώρηση, η οποία φθάνει το 17%. Αυτή η τάση συνδέεται με διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε αγροτικούς τομείς έπειτα από το εμπάργκο στη Ρωσία, καθώς και η μετανάστευση νέων που δεν βρίσκουν κινήσεις για να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές.
Προβλήματα και Προτάσεις για τη Βελτίωση της Καταστάσεως
Ο καθηγητής τονίζει ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή, καθώς πολλοί δήμοι καταγράφουν πληθυσμούς μόνο λόγω εποχιακής εργασίας, ενώ στη συνέχεια οι κάτοικοι αναχωρούν για μεγαλύτερες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Η εικόνα είναι ανησυχητική, ειδικά για τους μικρούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας, που εγκαταλείπουν γρήγορα τους κατοίκους τους.
Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, για να αναστραφεί η τάση αυτή και να αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού, θα πρέπει να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές, εμπνευσμένες από επιτυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, όπως τα σκανδιναβικά ή το μοντέλο του Ισραήλ. Η ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα είναι επιτακτική, προκειμένου να σταματήσει αυτή η πληθυσμιακή «αιμορραγία» που πλήττει την επαρχία.
Μεταξύ των δήμων που βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία αυτής της κρίσης είναι και οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου, καθώς και ο Δήμος Νέας Ζίχνης Σερρών. Αυτοί οι δήμοι αντιμετωπίζουν επείγουσες προκλήσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες στο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες.