www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Συμμετοχή στο Συνέδριο Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων στην Ευρώπη

6bb06a72e4f0fee8868a9952aace3f0d
Κοινοποίηση

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων (Net Zero Cities), που διεξήχθη από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συμμετείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο συνέδριο είχε ως θέμα «Harnessing City Successes: Advancing Climate Action for 2030» και αποτελεί σημαντικό βήμα στην προώθηση της κλιματικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κλιματικών Πόλεων, καθώς και ως συνεργαζόμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας CLIMANET. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει συσταθεί ως ανεξάρτητη νομική οντότητα και περιλαμβάνει συμμετοχές από έξι ελληνικές πόλεις και μία κυπριακή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμφώνου. Οι πόλεις αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και η Λεμεσός.

Ένα σημαντικό γεγονός του συνεδρίου ήταν η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών πόλεων του Κλιματικού Συμφώνου και του CLIMANET με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα, Patrick Child. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αναδείχθηκαν οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα προς την πράσινη μετάβαση, τα εμπόδια που οι πόλεις έχουν αντιμετωπίσει, καθώς και προτάσεις για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Μία από τις βασικές διεκδικήσεις των πόλεων ήταν η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία ύψιστης σημασίας, αποστέλλοντας συστάσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση ώστε οι πόλεις του Κλιματικού Συμφώνου να αποκτήσουν εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις από το νέο Ευρωπαϊκό Κλιματικό Ταμείο. Αυτό θα διευκολύνει την υλοποίηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο των Τοπικών Συμφώνων Κλιματικής Ουδετερότητας.

Ο κ. Child εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σύσταση του ΕΟΕΣ CLIMANET, τονίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για την ευελιξία των διαδικασιών. Δεσμεύτηκε να ορίσει άμεσα σημείο επαφής για τις πόλεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκπλήρωσης των αιτημάτων τους.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο συνέδριο, ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε: «Η ενεργός συμμετοχή του Δήμου μας στα Ευρωπαϊκά fora και ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Κλιματικό Σύμφωνο των 100 Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων, συνιστά μία πολιτική εξωστρέφειας και οργανικής διασύνδεσης του Δήμου με τα θεσμικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα πράσινη ατζέντα του Δήμου Θεσσαλονίκης εστιάζει στην Αστική Ανθεκτικότητα, την Κλιματική προσαρμογή και την Ενεργειακή μετάβαση».

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε: «Διεκδικούμε για την Πράσινη Ατζέντα υποστήριξη από τους Ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, όπως το νέο Ευρωπαϊκό Κλιματικό Ταμείο. Σε συνεργασία με άλλους πέντε Δήμους από την Ελλάδα και έναν από την Κύπρο, σχηματίσαμε έναν νέο κοινό θεσμό, με στόχο την μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, ώστε να προωθήσουμε την Κλιματική Ουδετερότητα των πόλεων μας στην πράξη. Οι επαφές που έγιναν στα πλαίσια αυτού του Ευρωπαϊκού συνεδρίου με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κλιματικής Επιτροπής ήταν θετικές και ενθαρρυντικές».