Εκπαίδευση για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφής
Στην Κωνσταντινούπολη, 8-10 Απριλίου 2025, εκπρόσωποι Δήμων, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Καβάλας, καθώς και εκπρόσωποι από άλλους τρεις Δήμους της Ελλάδας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς συγκεντρώθηκαν για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η μείωση της σπατάλης τροφής και ο περιορισμός των αρνητικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεών της.
Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FoodWISE, το οποίο προωθεί τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου παρατηρείται υψηλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις και εργαλεία για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της σπατάλης τροφής σε τοπικό επίπεδο, προάγοντας την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας και την υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης.
Η εκπαίδευση, την οποία ανέλαβε το Kargenc Club από την Τουρκία, με τη στήριξη εταίρων από τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπου η περιβαλλοντική οργάνωση incommon υλοποιεί το έργο FoodWISE, υπήρξε ένα σημαντικό βήμα στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφής, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης επικεντρώθηκε σε τρεις βασικές θεματικές. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων, αναλύοντας τις αιτίες και τις επιπτώσεις τους, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης. Οι συμμετέχοντες engaged σε μια διαδραστική δραστηριότητα όπου χαρτογράφησαν πηγές αποβλήτων τροφίμων σε τοπικές γειτονιές, καταγράφοντας ιδέες για στρατηγικές μείωσης βασισμένες στην κοινοτική εμπλοκή.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν πρακτικές πρόληψης της σπατάλης τροφής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μελετήθηκαν επιτυχείς παραδείγματα Δήμων που έχουν καταφέρει να μειώσουν την σπατάλη τροφής μέσω στοχευμένων πολιτικών και μιας ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Η ημέρα κορυφώθηκε με μια ομάδα δουλειάς που σχεδίασε ένα κοινοτικό εργαστήριο, συνδέοντας τοπικούς φορείς με δυνατότητες ευαισθητοποίησης.
Η τελευταία ημέρα εστιάστηκε στη δημιουργία εκστρατειών ευαισθητοποίησης για τα απόβλητα τροφίμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν από ειδικούς πώς να σχεδιάζουν και να αξιολογούν καμπάνιες, αναπτύσσοντας στρατηγικές προσαρμοσμένες σε υποθετικούς δήμους και ενσωματώνοντας εργαλεία διαμόρφωσης μηνυμάτων και αξιολόγησης.
Η εκπαίδευση αυτή ολοκληρώθηκε με την απονομή πιστοποιητικών και μια δέσμευση των συμμετεχόντων να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις στρατηγικές που συζητήθηκαν στην τριήμερη εκπαίδευση, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τη μείωση της σπατάλης τροφής στις τοπικές τους κοινότητες.
Η πρωτοβουλία αυτή ενθάρρυνε τη διασυνοριακή μάθηση και την ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το έργο FoodWISE συνεχίζει να ενισχύει τους Δήμους προκειμένου να ηγηθούν στη μείωση των απορριμμάτων τροφής, συνδυάζοντας γνώσεις, τοπική δράση και δημόσια συμμετοχή.
Το έργο FoodWISE χρηματοδοτείται από το Interreg NEXT Black Sea Basin Programme με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η incommon-Innovative Circular Open προάγει την κυκλική οικονομία, συνεργαζόμενη με πολίτες, σχολεία και τοπικούς φορείς για να αξιοποιούνται οι διαθέσιμοι πόροι, επιδιώκοντας την ισορροπία με το περιβάλλον.