Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για Δασμούς: Ο Ρόλος της Γενεύης
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα μίασημαντική εκεχειρία στον μεταξύ τους κρατικό εμπορικό πόλεμο, στο πλαίσιο συνομιλιών που διεξήχθησαν τη χθες Κυριακή στη Γενεύη. Οι διοικούντες των δύο χωρών συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή της πλειονότητας των τιμωρητικών δασμών και άλλων μέτρων που είχαν επιβάλει ο ένας στον άλλο, και αυτή η αναστολή αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς που είχαν επιβληθεί φέτος στην Κίνα στο 30%, έναντι του προηγούμενου ποσοστού του 145%. Αντίστοιχα, η Κίνα δεσμεύθηκε να μειώσει τους δασμούς επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από το 125%.
Ωστόσο, οι δασμοί που επιβλήθηκαν πριν από τις 2 Απριλίου θα παραμείνουν σε ισχύ. Αυτοί περιλαμβάνουν μέτρα που είχαν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρώην προεδρεύοντα Ντόναλντ Τραμπ, όπως και άλλοι περιορισμοί, όπως η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσουν την εξαίρεση από τους δασμούς για πακέτα μικρής αξίας.
Ρυθμίσεις Δασμών και Υποχρεώσεις
Η συμφωνία περιλαμβάνει και σημαντικές ρυθμίσεις, καθώς οι ΗΠΑ θα τροποποιήσουν ή θα ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα που προέβλεπαν συνολικά την επιβολή δασμών 115% στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα. Η Ουάσινγκτον θα μειώσει τους δασμούς που ισχύουν τη «Ημέρα Απελευθέρωσης» από 34% στο 10% για διάστημα 90 ημερών και θα ακυρώσει τους δασμούς που ορίστηκαν στη συνέχεια, μετά την αντίδραση του Πεκίνου.
Από την πλευρά της, η Κίνα θα ακυρώσει όλους τους δασμούς που είχαν επιβληθεί στα αμερικανικά προϊόντα μετά τις 2 Απριλίου, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό του 10%. Παρά ταύτα, το Πεκίνο θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δασμούς 30% από τις ΗΠΑ, ενώ διαφορετικά ποσοστά δασμών θα παραμείνουν σε πολλά κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ηλεκτρικά οχήματα, αλουμίνιο και χάλυβα.
Αναστολή Περιοριστικών Μέτρων
Η Κίνα ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να αναστείλει άλλα αντίμετρα που είχε επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις 2 Απριλίου, αν και οι λεπτομέρειες για την ακριβή διαδικασία δεν έχουν διευκρινιστεί. Στο πλαίσιο των αντίμετρων που είχε υιοθετήσει, η Κίνα είχε προσθέσει τις σπάνιες γαίες στη λίστα των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκινώντας επίσης έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont και επιβάλλοντας περιορισμούς σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της άμυνας και τεχνολογίας.
Η διατύπωση της συμφωνίας υποδεικνύει ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από την απαγόρευση που τις αφορά, ενώ παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.
Ζητήματα που Αφορούν τις Σπάνιες Γαίες
Όσον αφορά τις σπάνιες γαίες, η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά παγκοσμίως και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν έχει απαντήσει άμεσα σε σχετική ερώτηση, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε σε όσα αναφέρονται στο κείμενο της συμφωνίας.
Η μελλοντική πορεία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να εξαρτηθεί από την προσεκτική τήρηση αυτών των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τη συμφωνία. Ο αντίκτυπος των όρων αυτών θα έχει σημαντικές συνέπειες στον παγκόσμιο εμπορικό τομέα, δημιουργώντας ενδεχομένως νέες ευκαιρίες ή προκλήσεις για τις δύο χώρες.