Προβληματισμός για την Ελληνική Οικονομία και το Δημογραφικό Ζήτημα
Η δημογραφική κατάσταση στη χώρα μας προκαλεί έντονο έγγραφο σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, επισήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι η κυριότερη απειλή για την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «για να έχει μια χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειάζεται εργασία και κεφάλαιο. Αν το εργατικό δυναμικό μειώνεται, τότε υποχωρεί και η ανάπτυξη. Είναι ένα φαινόμενο που δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούνται άμεσα μέτρα».
Ο κ. Λιαργκόβας προσδιόρισε ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική αγορά εργασίας είναι αναμφισβήτητα το δημογραφικό. Αυτή η κατάσταση έχει δύο κύριες διαστάσεις: την μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των παραγόντων αναδεικνύει ένα εκρηκτικό μείγμα για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Μείωση της Απασχόλησης στους Νέους Ενήλικες
Ανάλογα με τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο πρόεδρος αγγίζει την ανησυχητική μείωση της απασχόλησης στους νέους ηλικίας 30-40 ετών. Αναλυτικά ανέφερε: «Στην ομάδα των 30-40 ετών παρατηρούμε μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ σε άλλες ηλικιακές ομάδες οι θέσεις αυξάνονται».
Ο κ. Λιαργκόβας εξήγησε ότι αυτή η τάση οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες: «Αφενός, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων μεγαλώνει, και αφετέρου αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα που βίωσε την οικονομική κρίση κατά την εφηβεία της. Πολλοί έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ένα φαινόμενο γνωστό ως brain drain. Παρά την επιστροφή κάποιων, ο αρχικός αριθμός όσων μετανάστευσαν ήταν πολύ μεγάλος, με εμφανείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».
Η Ροή Αλλοδαπών Εργαζομένων
Επιπλέον, η μελέτη του ΚΕΠΕ αναδεικνύει την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι κυρίως απασχολούνται σε αγροτικές εποχιακές εργασίες. Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι νόμιμη και θα περιλαμβάνει την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών».
Επιπροσθέτως, ενέτεινε την προσοχή σε φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα. «Πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν νόμιμες θέσεις εργασίας καθώς θεωρούν ότι οι κρατήσεις είναι υπερβολικά υψηλές. Συνδυάζοντας αδήλωτη εργασία με κάποιο επίδομα, πιστεύουν ότι συμφέρει περισσότερο. Αυτό βλάπτει το κράτος και αυτούς που καταβάλουν κανονικά τους φόρους τους», τόνισε.
Καταληκτικά, ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι «το ποσό που απομένει στους εργαζόμενους πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν ουσιαστικά κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας».