www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ: Προτάσεις, Διεκδικήσεις και Πολιτικές Παράμετροι στη Θεσσαλονίκη

7546eceb18a3ec423d0babf15bbbd961 no watermark
Κοινοποίηση

Δημόσια Σύσκεψη για την Ανάπλαση της ΔΕΘ: Δημοψήφισμα και Στρατηγικές Προτάσεις

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το θέμα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) βρέθηκε στο επίκεντρο με έντονη συζήτηση και προτάσεις από διαφορετικές πλευρές. Προτού προχωρήσουν οι διαδικασίες στο δημοτικό συμβούλιο, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από τις δημοτικές παρατάξεις “Θεσσαλονίκη για Όλους” και “Πόλη Ανάποδα”, όπου ζητήθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη του χώρου.

Η προτεινόμενη ερώτηση για το δημοψήφισμα είναι: “Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;

Η διοίκηση του δήμου δεν έχει συμφωνήσει με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, γεγονός που οδήγησε τις παρατάξεις να ξεκινήσουν συγκέντρωση υπογραφών με στόχο την υποβολή του αιτήματος. Ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών κυμαίνεται από 23.000 έως 25.000, ώστε ο δήμος να είναι υποχρεωμένος να εξετάσει την πρόταση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου που θα περιλαμβάνει εκατό στρέμματα από την έκταση του Γ’ Σώματος Στρατού. Δηλαδή, τα εκατό στρέμματα που προτείνονται, σε συνδυασμό με τα 113 στρέμματα που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό της ΔΕΘ, θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό πάρκο άνω των διακοσίων στρεμμάτων.

Ο κύριος Αγγελούδης ανέφερε ότι η διοίκηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν δύο εναλλακτικές επιλογές προς τους πολίτες: “Συμφωνείτε να φύγει η ΔΕΘ από το κέντρο και να μεταφερθεί στη Σίνδο ή να παραμείνει στο κέντρο και να κατασκευαστεί νέο εκθεσιακό κέντρο με το λιγότερο δυνατό κτιριακό αποτύπωμα και ένα πάρκο 200 στρεμμάτων;”.

Προβληματισμοί γύρω από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστόσο, δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Καταρχάς, το ερώτημα που θα τεθεί συνοδεύεται από πολυάριθμες προτάσεις και απόψεις. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα ερώτημα στα δημοψηφίσματα, κάτι που εγείρει την απορία: ποια ακριβώς επιλογή θα επιλεγεί από τη δημοτική αρχή για να τεθεί στην κρίση των πολιτών;

Επιπλέον, η διαδικασία απαιτεί σοβαρή οργανωτική προετοιμασία και η συμμετοχή τουλάχιστον 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να θεωρηθεί έγκυρη. Ιστορικά, σημειώνονται και προηγούμενες περιπτώσεις, όπως το δημοψήφισμα του 2014 σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο δεν εξελίχθηκε ως αυθεντικό δημοψήφισμα αλλά ως πολιτικός ακτιβισμός.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου σε μια τέτοια διαδικασία. Η τύχη της ΔΕΘ αφορά όχι μόνο το κεντρικό δήμο, αλλά ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Είναι λοιπόν δίκαιο να αποφασίσει μόνο το 1/4 του πληθυσμού της πόλης για την τύχη ενός τόσο κρίσιμου ζήτηματος;

Η Διεκδίκηση Εκατό Στρέμματα από το Γ’ Σώμα Στρατού

Σχετικά με τη διεκδίκηση των εκατό στρεμμάτων από το Γ’ Σώμα Στρατού, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έχει ζητηθεί και στο παρελθόν από διάφορες παρατάξεις. Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Γ’ Σώματος από το κέντρο της πόλης, προκειμένου να παραχωρηθεί το σύνολο της έκτασης στον δήμο, μια πρόταση που τώρα έχει γίνει πιο ρεαλιστική με την αίτηση μόνο για εκατό στρέμματα. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι γνωστό για την προθυμία του να παραχωρεί δημόσιες εκτάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η πόλη οφείλει να διεκδικήσει αυτή τη γη κατά τρόπο συντεταγμένο και επίμονο, προκειμένου να επιτύχει έναν καλύτερο σχεδιασμό και εκμετάλλευση του χώρου.

Αναμένοντας την παρουσίαση του τελικού σχεδίου του Υπερταμείου για τη ΔΕΘ στα επόμενα δύο με τρεις μήνες, θα μπορέσουν να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες σχετικά με το αν θα δημιουργηθεί πάρκο 110 στρεμμάτων και ποιο θα είναι το χρηματοδοτικό σχήμα που θα διέπει το έργο. Ίσως τότε, η πόλη και ο δήμος να μπορέσουν να διαμορφώσουν μια οριστική θέση για το μέλλον της ΔΕΘ, μιας υπόθεσης που χρονίζει εδώ και δεκατρία χρόνια και πρέπει να βρει επιτέλους λύση.

Υ.Γ. Θα ήθελα να επισημάνω την απουσία του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη για Όλους”, Σπύρου Πέγκα, από τη χθεσινή συνεδρίαση. Είναι η δεύτερη φορά που απουσιάζει από θέμα που αφορά τη ΔΕΘ, γεγονός που προκαλεί απορίες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στο παρελθόν είχε ψηφίσει υπέρ της ανάπλασης που προωθεί το Υπερταμείο. Η δημόσια παρουσία και η εξήγηση των λόγων είναι κρίσιμες σε μια διαδικασία που επηρεάζει τη ζωή πολλών πολιτών.