Κότσανι: Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στα Σκόπια για το τραγικό συμβάν με τους 59 νεκρούς
Αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και τη βροχή, περίπου 10.000 πολίτες συμμετείχαν απόψε σε μια σημαίνουσα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σκοπίων. Οι συμμετέχοντες ζητούσαν την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους στην παράνομη λειτουργία του νυχτερινού κλαμπ “Pulse” στην πόλη Κότσανι, όπου tragically 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας φονικής πυρκαγιάς τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από μια πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται «Ποιος είναι ο επόμενος;», η οποία επισημαίνει ότι μια σειρά τραγικών περιστατικών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Μακεδονία οφείλονται στην εκτεταμένη διαφθορά που πλήττει τη χώρα.
Στην κεφαλή της πορείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μεγάλο πανό με το μήνυμα: “Το σύστημα είναι το επόμενο”, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως “Δικαιοσύνη για τα θύματα”, “Δολοφόνοι, δολοφόνοι” και “Τα κέρδη σας, οι ζωές μας”.
Η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, Μιλένα Γιάνεφσκα, δήλωσε: «Αναμένουμε να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο στους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Κότσανι, αλλά και σε όσους εμπλέκονται σε προηγούμενα περιστατικά στη χώρα. Είναι κρίσιμο να λογοδοτήσουν μέσω διαφανών διαδικασιών, ενώπιον της δικαιοσύνης και της κοινής γνώμης.»
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου τους έδωσαν φόρο τιμής αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά στη μνήμη των θυμάτων. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν μπροστά από νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης, όπου χειροκρότησαν και απέδωσαν τα εύσημα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αδιάκοπη φροντίδα των τραυματιών από την πυρκαγιά στο νυχτερινό κλαμπ του Κότσανι. Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, όπου οι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 16 λεπτών στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας και ζήτησαν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλες τις σχετικές άδειες που επιτρέπουν τη λειτουργία του νυχτερινού κλαμπ κατά το παρελθόν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκινητική ευαισθησία, ακριβώς στις 18:59 τοπική ώρα, σε μνήμη των 59 θυμάτων που χάθηκαν. Παρά αυτή την κλίμακα, η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά, χωρίς και τα παραμικρά επεισόδια.
Ταυτόχρονα, οι οργανωτές ανέφεραν ότι είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή οποιωνδήποτε κομματικών συμβόλων, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για ένα κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας που δεν συνδέεται με καμία πολιτική παράταξη.
Αυτή ήταν η δεύτερη διαδήλωση στα Σκόπια σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Κότσανι, μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (18/06). Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, με καθολικό αίτημα την απονομή δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς που πλήττει την κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την κατανόηση του για την αγανάκτηση του κόσμου απέναντι στις αιτίες της τραγωδίας στο Κότσανι. Ωστόσο, κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις προς όφελος τους. «Οι διαμαρτυρίες είναι ένα δημοκρατικό μέσο έκφρασης της δυσαρέσκειας. Είμαι κι εγώ απογοητευμένος από το τραγικό συμβάν και πιστεύω πως το ίδιο ισχύει για όλους μας. Εργαζόμαστε για την επίλυση προβλημάτων και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ήδη καταφέρει πολλά τους τελευταίους εννέα μήνες», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.
Η αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας έως σήμερα έχει προχωρήσει σε 34 συλλήψεις σχετιζόμενες με το τραγικό συμβάν στο Κότσανι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην κυβερνητικά στελέχη, οι τρεις τελευταίοι δήμαρχοι του Κότσανι, αστυνομικοί και ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κλαμπ.