Δυσαρέσκεια και Προβλήματα στον Τομέα Υγείας
Η ετήσια έρευνα κοινής γνώμης που διεξάγεται από την εταιρεία GPO, σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών και των ιατρών από το σύστημα Υγείας, παρουσιάστηκε στις 2 Απριλίου από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και Β΄ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κιλκίς, εστιάζοντας στην έντονη υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο κ. Παναγιωτίδης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης ενός σύγχρονου νοσοκομείου στον νομό, το οποίο να είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του υφιστάμενου νοσοκομείου, το οποίο συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του, τονίζοντας πως αποτελεί ένα ίδρυμα που διακρίνεται λόγω της συμβολής της τοπικής κοινωνίας και της αξιοπρόσεκτης ιατρικής ομάδας που έχει υπηρετήσει σε αυτό.
Ωστόσο, η λειτουργική επάρκεια του Νοσοκομείου Κιλκίς έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές λειτουργικές ανάγκες νοσηλείας των ασθενών. Η έρευνα που διεξήχθη κατέδειξε μια δυσαρέσκεια σχετικά με την παροχή υπηρεσιών Υγείας, με το 48,1% των συμμετεχόντων να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες Υγείας γενικά.
Στην ερώτηση ειδικά για τη δημόσια Υγεία, το 61,1% των πολιτών δήλωσε δυσαρεστημένο, καταδεικνύοντας μια ανησυχητική εικόνα όσον αφορά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παρόλο που η εικόνα των ιατρών είναι πιο θετική, με το 83% να εκφράζει εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό και το 48% στο νοσηλευτικό, οι πολίτες εντοπίζουν σοβαρές αδυναμίες στην οργάνωση και τα υποδομές.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, τα κυριότερα ζητήματα που τους προκαλούν δυσαρέσκεια περιλαμβάνουν την κακή οργάνωση (73,5%), την μη ικανοποιητική αναλογία προσωπικού προς τους ασθενείς (68,3%), και τις ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις (53,5%). Επιπλέον, το 51,1%των πολιτών εξέφρασε τη δυσαρέσκεια τους για τον εξοπλισμό που διατίθεται.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 64,8% των συμμετεχόντων επισκέπτεται νοσοκομεία, ενώ το 62,4% επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία για την ιατρική τους περίθαλψη. Υπάρχει, πάντως, υψηλή ικανοποίηση από τους ιδιώτες γιατρούς, με το 68,2% να δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.
Όσον αφορά τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει αρνητικά τη λειτουργία τους (43,4%), ενώ το 54,7% πιστεύει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, η εμπειρία με τους οικογενειακούς γιατρούς φαίνεται να είναι θετική, με το 55,7% των ατόμων να δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Η έρευνα μεταξύ ιατρών παρουσίασε ενδιαφέρον όσον αφορά τις απόψεις τους για τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία και τον προσωπικό γιατρό, με πάνω από το 48% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αλλαγές αυτές. Σημαντικό είναι το ποσοστό που ζητά αύξηση στους μισθούς για τους γιατρούς του ΕΣΥ, φθάνοντας το 94,2% από τους πολίτες και το 90,5% από τους ιατρούς.