www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαρκείς Διαλόγοι ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ: Ασφαλής Ναυσιπλοΐα στο Προσκήνιο

01552ab499eaeb9b61392dbea24fa750
Κοινοποίηση

Συνεχιζόμενες Συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας

Από το πρωί της Δευτέρας, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων σχετικά με την ανανέωση μιας σημαντικής συμφωνίας, η οποία έχει σκοπό να εξασφαλίσει την ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι πολλές από τις βασικές πλευρές της προηγούμενης συμφωνίας, που είχε επιτευχθεί νωρίτερα, δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματική επικοινωνία και διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», γνωστή και ως συμφωνία για τα σιτηρά, είναι θέμα συζήτησης στις τρέχουσες συνομιλίες που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων. Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε να εξεταστεί η συμφωνία και ο Πούτιν συμφώνησε να συμμετάσχει στη συζήτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία της συμφωνίας, ο Πεσκόφ τόνισε: «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις της Ρωσίας που δεν τηρήθηκαν στην προηγούμενη εκδοχή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πτυχές θα είναι επίσης σε προτεραιότητα στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο ως διαμεσολαβητές στη συμφωνία γνωστή ως Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επετεύχθη τον Ιούλιο του 2022. Αυτή η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα την ασφαλή εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην περιοχή.

Ωστόσο, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2023, δηλώνοντας ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν σοβαρά εμπόδια. Παράλληλα, η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα προβλήματα με την πώληση των σιτηρών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν καταβάλει προσπάθειες για να πείσουν τη Ρωσία να παραμείνει στη συμφωνία, προσφέροντας βοήθεια στην υπερπήδηση των εμποδίων που σχετίζονται με τις εξαγωγές.

Αν και οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι υπάρχουν περιορισμοί στις πληρωμές, τη διανομή και την ασφάλεια, οι οποίοι επηρεάζουν την ικανότητα των φορτίων να ταξιδεύουν. Η Ρωσία επιθυμεί να επαναληφθούν οι εξαγωγές αμμωνίας και να επανασυνδεθεί η κρατική αγροτική τράπεζα Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ που υπονοούν πρόοδο προς μια διευθέτηση στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν πως είναι αναγκαία η πρόοδος για μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας όμως ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. «Υπάρχει πραγματικά κοινή αντίληψη εδώ», τόνισε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διάφορες πλευρές που σχετίζονται με τη διευθέτηση και χρειάζονται προσοχή.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι το ρωσικό μορατόριουμ στους βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία παραμένει σε ισχύ, παρά τις αναφορές για συνέχιση των επιθέσεων από την Ουκρανία σε ρωσικούς ενεργειακούς στόχους. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν το ίδιο, καταλήγοντας στα δικά τους συμπεράσματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την προηγούμενη Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να τηρήσουν μορατόριο 30 ημερών σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς στόχους της Ουκρανίας. «Μέχρι τώρα, δεν έχουν υπάρξει άλλες εντολές από τον πρόεδρο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει το μορατόριουμ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ακολουθούν όλες τις οδηγίες του ανώτατου διοικητή, ωστόσο παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Οι Αμερικανοί συνομιλητές μας μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την κατάσταση και να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα», κατέληξε.