www.macedoniapress.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διερευνώντας τη Βεντέτα: Το Βιβλίο του Πάνου Σόμπολου για την Καταπολέμηση του Βάρβαρου Εθίμου στην Κρήτη

84755d74e8dda6a7cb04acac9709a582
Κοινοποίηση

Η παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Σόμπολου για τη βεντέτα στη Δράμα

Στη Δράμα επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος τη βραδιά της 20ής Μαρτίου, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Βεντέτες. Εγκλήματα Βεντέτες στην Ελλάδα». Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πατάκη», τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο», και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Τάσος Πούλιος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκδήλωση. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Βασίλης Λωλίδης, δημοσιογράφος/ανταποκριτής ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρήστος Μακρυκώστας, πρόεδρος Πρωτοδικών Δράμας, και Αναστάσιος Τσομλεκτσής, αστυνόμος Α’ στο Τμήμα Ασφαλείας Δράμας, μίλησαν για το έργο του συγγραφέα, προσδιορίζοντας τη σημασία του στο σύγχρονο ελληνικό κοινωνικό πλαίσιο.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε εγκλήματα βεντέτας

Ο Πάνος Σόμπολος, με πολυάριθμη και λεπτομερή έρευνα, εγκαινίασε μια νέα προσέγγιση στην αποτύπωση εγκλημάτων βεντέτας που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο, το οποίο έχει αποσπάσει θετικές κριτικές και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα, περιλαμβάνει ιστορίες που ο ίδιος έχει καλύψει ή μελετήσει σε βάθος, εξετάζοντας την ανθρώπινη ψυχολογία και τις παραδοσιακές αξίες που καθόρισαν τη ζωή των ατόμων και των κοινοτήτων.

Η χρονική περίοδος των καταγεγραμμένων εγκλημάτων εκτείνεται από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα, περιλαμβάνοντας υποθέσεις όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Μάνη. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις παραμένουν ζωντανές στη μνήμη της κοινής γνώμης, αποδεικνύοντας την κοινωνική συνοχή και τα ηθικά διλήμματα που τις περιβάλλουν.

Προβληματισμοί γύρω από τη βεντέτα

Ο Χρήστος Μακρυκώστας, αναφερόμενος στο έργο του Σόμπολου, επισήμανε πως το βιβλίο αυτό “είναι μια εξαντλητική περιγραφή των βασικών εγκλημάτων βεντέτας που έχουν ταλανίσει την Ελλάδα”. Ανέφερε ότι, παρά την ελάττωσή του, το φαινόμενο της βεντέτας παραμένει ενεργό στην Κρήτη, εν μέρει λόγω των παραδοσιακών ηθών και εθίμων που επιφέρουν μια κουλτούρα οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. “Αν δεν εκλείψει η οπλοκατοχή,” τόνισε, “δεν θα τελειώσει και η βεντέτα”.

Ο Πάνος Σόμπολος, στην παρέμβασή του, υπενθύμισε την προέλευση της βεντέτας από αρχαίες εποχές, όταν οι κοινωνίες δεν είχαν την απαραίτητη δικαστική υποδομή για την απονομή δικαίου. Σήμερα, παρατηρείται ότι η βεντέτα εστιάζεται κυρίως στην Κρήτη, με εξαίρεση και άλλες χώρες όπως η Αλβανία και η Ιταλία, όπου η κουλτούρα της εκδίκησης παραμένει ζωντανή.

Μια ανθρώπινη προσέγγιση στον πόνο και το μίσος

Ο Βασίλης Λωλίδης, σχολιάζοντας την ανθρώπινη διάσταση των εγκλημάτων, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μη συγκλονιστεί από το έντονο μίσος και τον πόνο που απεικονίζεται στο βιβλίο. «Η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να έχει ελάχιστη αξία σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις», σημείωσε. Το έργο του Σόμπολου δεν εξειδικεύεται μόνο στην καταγραφή των γεγονότων, αλλά και στη βαθιά κατανόηση των συνεπειών αυτών των εγκλημάτων για τους επιζώντες και τους συγγενείς τους, που συχνά ζουν με το βάρος της ντροπής και του πόνου.

Ο Σόμπολος αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο του, το οποίο θα επικεντρώνεται σε υποθέσεις γυναικοκτονίας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι επιδιώκει να αναδείξει το φαινόμενο αυτό και την ανάγκη για ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Η συζήτηση γύρω από τις γυναικοκτονίες, όπως δήλωσε, είναι κρίσιμη στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής.

Οι δηλώσεις των κ.κ. Μακρυκώστα και Λωλίδη αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για διαρκή προβληματισμό και δράση προκειμένου να διαγραφούν από τη μνήμη της κοινωνίας οι βεντέτες και να επανακαθοριστούν οι αξίες και οι νόμοι για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα.