Διαδικασίες Εξετάσεων στη Βουλή
Σήμερα, 30 Απριλίου, ανακοινώθηκε επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η δικογραφία που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, έχει φτάσει επιτέλους στην αίθουσα. Πρόκειται για μία εκτενή δικογραφία 10.000 σελίδων, η οποία αναμένεται να διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές. Η αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δικαιοσύνη.
Μετά τις 10:00, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η δικογραφία έχει επισήμως φτάσει στη Βουλή. Οι βουλευτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το περιεχόμενο της δικογραφίας, αλλά λόγω της εκτενούς φύσης του υλικού με χιλιάδες στοιχεία και σελίδες, θα υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης.
Νέες Διαδικασίες Πρόσβασης
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι γίνεται κάτι πρωτοποριακό στην ιστορία της Βουλής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή πρόσβαση στους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και στους μεμονωμένους βουλευτές. Οι βουλευτές θα έχουν δικαίωμα να κρατούν σημειώσεις, αλλά δεν θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών ή αντιγράφων. Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις, ακόμα και αν η δικογραφία ήταν εκτενής, η πρόσβαση περιοριζόταν σε έναν εκπρόσωπο από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι ανέμεναν σε λίστα.
Ήδη έχει οργανωθεί ένα γραφείο στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα 168, όπου θα διατίθενται δέκα υπολογιστές για χρήση από τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Σε αυτή την αίθουσα θα μπορούν να ενημερώνονται 20 βουλευτές τη φορά, με στόχο να αποφεύγεται η πολύωρη διαδικασία που θα προκαλούσε το παλιό σύστημα με το χαρτί.
Διασφάλιση Απόρρητου και Εξετάσεις
Η διαδικασία διεξαγωγής των ενημερώσεων σχεδιάζεται έτσι ώστε να διατηρηθεί η εμπιστευτικότητα του υλικού. Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις από την ενημέρωση, αλλά δεν επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών του υλικού αυτού. Η κατηγορία που θα αποδοθεί στα πολιτικά πρόσωπα θα εξαρτηθεί από την εξέταση και αξιολόγηση του υλικού, καθορίζοντας αν οι κύριοι Καραμανλής και Σπίρτζης θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές και θα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις ενέργειες ή παραλείψεις που είναι αξιόποινες, όπως και τις νομικές διατάξεις που παραβιάζονται. Αυτή η διαδικασία θα είναι κρίσιμη για την κατανόηση της ευθύνης των συγκεκριμένων προσώπων στην υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη.