www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δράμα: Ζήτηση για Ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Υλικών στο ΔΠΘ από τον Βουλευτή Κυριαζίδη

8157470945979e37b4ab8de643c1e2b8 no watermark
Κοινοποίηση

Ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Υλικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πρωτοβουλία του Βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη

Με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Δράμας, κ. Κυριαζίδης, προτείνει την ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Υλικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το οποίο θα έχει έδρα τη Δράμα. Η πρόταση αυτή προκύπτει από την ανάγκη αναγνώρισης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής, ο οποίος είναι ιδιαίτερα πλούσιος, τόσο σε γεωλογικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Η Δράμα διαθέτει πλούσια υπόγεια κοιτάσματα, από το παγκοσμίου φήμης μάρμαρο, μέχρι τον γραφίτη και το μαγγάνιο. Αυτά τα ορυκτά, όπως επισημαίνει ο κ. Κυριαζίδης, έχουν ενταχθεί στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Στρατηγικές Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση αυτών των φυσικών πόρων είναι κρίσιμη σε μια εποχή όπου η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για έρευνα και καινοτομία.

Η ίδρυση του Τμήματος Επιστήμης Υλικών αναμένεται να συμβάλει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με σύγχρονες, περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους. Επιπλέον, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, προσελκύοντας επενδύσεις και επιστημονικό δυναμικό, ενώ θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης για τη νεολαία της περιοχής.

Σύσταση Μεταλλευτικού Μουσείου

Το σχέδιο του κ. Κυριαζίδη περιλαμβάνει επίσης την ίδρυση ενός Μεταλλευτικού Μουσείου στη Δράμα. Το μουσείο θα λειτουργήσει ως ένα επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο που θα προβάλλει την γεωλογική και μεταλλευτική κληρονομιά της περιοχής, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής στους εργαζόμενους του κλάδου.

Ο κ. Κυριαζίδης τονίζει ότι η πρόταση του συνδέεται με προηγούμενες επισημάνσεις του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος κατά την πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα τον Ιούνιο του 2024, επεσήμανε την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός σχετικού Πανεπιστημιακού Τμήματος.

«Η Δράμα μπορεί και πρέπει να γίνει κόμβος εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της επιστήμης υλικών και των εξορυκτικών επιστημών», τόνισε ο Βουλευτής. Η ίδρυση του Τμήματος θα προσφέρει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που απαιτούνται σε μια εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξή μας.

Ο κ. Κυριαζίδης υποστήριξε την ανάγκη για υψηλόβαθμη εκπαίδευση των αποφοίτων μιας τέτοιας σχολής, με την προσδοκία ότι θα φωτογραφίσουν τη γενιά των νέων, οι οποίοι εξειδικευμένα σε αυτόν τον τομέα, θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Οραματίζεται ωστόσο και την ίδρυση του Μεταλλευτικού Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την προβολή της μεταλλευτικής κληρονομιάς και θα ενισχύσει τη γνώση γύρω από τις μεθόδους εξόρυξης που έχουν εξελιχθεί στους αιώνες, αποκαλύπτοντας τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Κυριαζίδη έχει σημαντική αξία όχι μόνο από πλευράς εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και από άποψη αναγνώρισης και σεβασμού της σπουδαιότητας που έχουν οι ορυκτές πρώτες ύλες στην οικονομική ανάπτυξη της Δράμας.