Σημαντική Ανταπόκριση από τους Δραμινούς για Εθελοντική Προφορά Μυελού των Οστών
Εκδήλωση Εθελοντισμού στη Δράμα
Το Σάββατο του Λαζάρου, που έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε μία σημαντική εκδήλωση που είχε σκοπό να καλέσει τους συμπολίτες μας να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διεξήχθη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Συνεργάτες του οργανισμού περιλάμβαναν τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», το Δίκτυο Φορέων Υγείας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς και εθελοντές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλικιάς, ένας ήρωας για πολλούς». Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε από την κα Τριανταφυλλίδου, η οποία έχασε την κόρη της και κάλεσε την κοινότητα να συμμετάσχει σε αυτήν τη σημαντική δράση.
Η Σημασία της Προσφοράς
Η πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς», κα Φιλαρέτου, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «μαζεύουμε δείγματα για να δώσουμε ευκαιρίες ζωής και ελπίδας σε παιδιά και ενήλικες που το έχουν ανάγκη». Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γίνονται παρόμοιες εκδηλώσεις στη Δράμα, ώστε οι συμπολίτες να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δείγμα σιέλου και να καταχωρηθούν στην πανελλήνια λίστα των εθελοντών. Σκοπός είναι ένα ασθενής, είτε παιδί είτε ενήλικας, να βρει τον κατάλληλο και συμβατό δότη και να σωθεί μια ζωή.
Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της πετυχημένης σύνδεσης μεταξύ δότη και δέκτη είναι η περίπτωση του Δραμινού προπονητή χάντμπολ, κ. Σάκη Βαλαβάνη. Το δείγμα του βρέθηκε συμβατό με μια γυναίκα από τη Χίο, η οποία τον ευχαρίστησε διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή στο σπίτι της.
Ετήσιες Δράσεις για την Ενημέρωση και Εμπλοκή της Κοινότητας
Μία εξίσου σημαντική εκδήλωση είναι η ετήσια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας, που γίνεται κάθε Δεκέμβριο στην Ονειρούπολη, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να γίνουν δότες εθελοντές. Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστική, διότι όλοι οι υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών μπορούν να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους, κατατάσσοντας τους εαυτούς τους στη λίστα εκλεκτών δοτών.
Διαδικασία Εγγραφής ως Εθελοντής Δότης
Για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης, αρχικά πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 45 ετών και υγιής. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος στοματικής επιχρίσματος (σιέλου), το οποίο αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας. Το δείγμα καταχωρείται ανώνυμα στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, αποτελώντας ελπίδα για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.
Μέθοδοι Συλλογής Μοσχεύματος
Η λήψη του μοσχεύματος μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους:
1. Συλλογή Κυττάρων από το Αίμα: Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα, καθώς το 80% των συλλογών γίνονται από το περιφερικό αίμα. Με τη χορήγηση υποδόριας αυξητικής αιμοποιητικής ουσίας για τέσσερις ημέρες, οι αρχέγονοι αιμοποιητικοί κύτταροι κινητοποιούνται στην κυκλοφορία. Η διαδικασία συλλογής είναι παρόμοια με αυτή της αιμοδοσίας, διαρκώντας περίπου 2-4 ώρες.
2. Συλλογή Κυττάρων από τον Μυελό των Οστών: Αυτή η μέθοδος γίνεται υπό γενική αναισθησία και περιλαμβάνει παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και συνήθως οι δότες αισθάνονται καλά και επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα. Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών είναι ελάχιστη.
Η σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών είναι αναμφισβήτητη, καθώς μπορεί να σώσει ζωές. Κάθε συμπολίτης μας έχει τη δυνατότητα να υπάρξει «ήρωας» για άλλους, με μία απλή πράξη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.