Ανατιμήσεις και Πληθωρισμός: Η Κατάσταση για τα Νοικοκυριά
Σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού καταγράφηκε τον Απρίλιο, με αποτελέσματα που προκύπτουν από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παρόλο που η γενική τάση του πληθωρισμού δείχνει να μειώνεται, η ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά καθώς και στα ενοίκια παραμένει εντυπωσιακά υψηλή, επηρεάζοντας αρνητικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε στο 2% από 2,4% τον Μάρτιο και συγκριτικά με 3,1% που είχε το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025, ο πληθωρισμός παρουσίασε μηδενική μεταβολή. Αγωνιώδεις είναι οι προβλέψεις για το μέλλον, καθώς ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του δωδεκαμήνου Μαΐου 2024 – Απριλίου 2025 παρουσίασε αύξηση 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Η αποκλιμάκωση του γενικού ποσοστού του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών των καυσίμων και του ελαιολάδου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα ενοίκια, υποδεικνύουν σημαντικές αυξήσεις που συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.
Επιπτώσεις στις Τιμές: Οι Μέγιστες Αυξήσεις
Στο «καλάθι» της νοικοκυράς, οι πιο σημαντικές ανατιμήσεις τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο περιλαμβάνουν:
- Φυσικό αέριο: 29,9%
- Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: 27,6%
- Ενοίκια κατοικιών: 10,8%
- Καφές-κακάο-τσάι: 10,6%
- Πακέτο διακοπών: 9,8%
- Φρέσκα ψάρια: 8,9%
- Φρούτα (γενικά): 8,2%
- Ασφάλιστρα υγείας: 7,0%
- Υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας: 6,6%
- Εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία: 6,5%
- Συντήρηση και επισκευή κατοικίας: 5,9%
- Ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες: 5,9%
- Άλλα προσωπικά είδη: 5,9%
- Γλυκά και παγωτά: 5,8%
- Κρέατα (γενικά): 5,4%
- Υπηρεσίες καθαρισμού: 4,8%
- Ηλεκτρική ενέργεια: 4,7%
Προϊόντα με Μειώσεις Τιμών
Αντίθετα, παρατηρήθηκαν επίσης μειώσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως:
- Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού: -4,3%
- Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: -4,4%
- Άλλα είδη ατομικής φροντίδας: -6,1%
- Σάλτσες και καρυκεύματα: -7,4%
- Καύσιμα και λιπαντικά: -10,1%
- Εξοπλισμός ήχου και εικόνας: -12,6%
- Πετρέλαιο θέρμανσης: -12,9%
- Ελαιόλαδο: -28,3%
Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν, ωστόσο, στους περισσότερους επιμέρους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, καθιστώντας σαφές ότι οι αυξήσεις τιμών είναι σε πολλές περιπτώσεις ανησυχητικές.
Όσον αφορά τις ομάδες προϊόντων, σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις: 2,0% στη διατροφή, 4,6% στην ένδυση, 3,4% στη στέγαση, 1,7% στην υγεία, 1,6% στις επικοινωνίες, 2,6% στην εκπαίδευση και 6,4% στους τομείς των ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων.
Συγκεκριμένα, η αύξηση στην ομάδα διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών προήλθε κυρίως από τις ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα, όπως ψωμί, κρέατα και φρούτα, ενώ η ομάδα στέγασης ανέφερε αύξηση λόγω κυρίως των ενοικίων.
Η συνολική κατάσταση του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι περίπλοκη και η επιρροή της στις ελληνικές οικογένειες είναι εντονότατη, απαιτώντας άμεσες και στοχευμένες πολιτικές παρέμβασης από τους αρμόδιους φορείς.