Δηλώσεις Δημήτρη Μάντζου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε την κατάσταση που αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ως «πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση» και τόνισε ότι η καθυστέρηση σε αυτή την υποχρέωση της χώρας μας, η οποία χρονολογείται από το 2014, είναι απαράδεκτη. «Η διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις θάλασσες είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε, αναφερόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης.»
Ο Μάντζος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, παρά τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που προβάλλουν άλλες απόψεις. «Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την κυβέρνηση με επιστολές και μάλιστα παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ έχει γίνει», υπογράμμισε, τονίζοντας τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για την έλλειψη δράσης επί αυτού του ζητήματος.
Συμπλήρωσε ότι η ολιγωρία της κυβέρνησης δεν δικαιολογείται και ότι η χώρα μας θα μπορούσε να είχε σταθεί με θάρρος στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του. Ανέφερε το προηγούμενο του νόμου 4001/2011, γνωστού ως «νόμος Μανιάτη», ο οποίος προσδιόρισε τα απώτατα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Υπήρχε, λοιπόν, αυτή η βάση και η κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε», σημείωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, για λόγους περιβαλλοντικούς και γεωπολιτικούς, έπρεπε να έχει σχεδιαστεί ανεξάρτητα από την προηγούμενη οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό και τόνισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είχαμε παρά ελάχιστη πρόοδο.»
Ανέφερε επίσης ότι το βήμα που έγινε είναι θετικό και αναγκαίο, αλλά ο χρονισμός είναι λανθασμένος, καθώς η καθυστέρηση των τεσσάρων χρόνων έχει προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών της χώρας μας.
Αναγκαιότητα Σοβαρής Αντιμετώπισης Θέσεων Εξωτερικής Πολιτικής
Ο κ. Μάντζος υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρούμε νηφαλιότητα και σοβαρότητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε, επίσης, τα θέματα που αφορούν τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και την εκκρεμότητα του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Σχετικά με την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας Belharra, υποστήριξε ότι ήταν απαραίτητη η αναλυτική ενημέρωση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. «Στηρίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά δεν παρέχουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε.
Η Ακρίβεια Στη Ζωή Των Πολιτών
Ο Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε και στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια δεν αφορά μόνο την πασχαλινή περίοδο, αλλά έχει επηρεάσει γενικότερα την αγορά και τα βασικά αγαθά. Υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, όπως η προκαταβολή συντάξεων και η χορήγηση εκτάκτων επιδομάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Τέλος, ο κ. Μάντζος επισήμανε ότι οι κύριες αιτίες των προβλημάτων εστιάζονται στην φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς και στον ανεπαρκή έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, που πλέον λειτουργεί με ασυδοσία.