Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
Σχολική Εκπαίδευση και Δραστηριότητες
Το διαπιστευμένο σχέδιο κινητικότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000146694 έχει σχεδιαστεί με στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διεθνούς συνεργασίας.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά το Job Shadowing και θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2025 στην Βαλένθια της Ισπανίας, σε συνεργασία με το σχολείο Ceip Baladre – Picanya.
Συμμετοχές από τη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς από διάφορους δήμους, όπως η Καστοριά και οι Γρεβενά. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι: Κωνσταντίνος Δεμιρτζίδης, Παρθένα Τσαλικίδου, Σταυρούλα Ελευθεριάδου, Αικατερίνη Πουμπουλίδου, Στέφανος Αρμένης, Ελευθερία Ράσσιου και άλλοι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Δραστηριότητες στο Σχολείο Υποδοχής
Οι εκπαιδευτικοί από τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διδασκαλίες και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες, επισημαίνοντας τις διαφορές και ομοιότητες στα εκπαιδευτικά συστήματα. Στην πρώτη ημέρα τους, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το σχολείο Ceip Baladre, όπου θα είναι υποδεχόμενοι από τη διευθύντρια Estela Verdu. Η ξενάγηση στο σχολείο θα αποκαλύψει πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές στις υποδομές και τις παροχές του ισπανικού σχολείου, το οποίο φιλοξενεί περίπου 300 μαθητές.
Στις εγκαταστάσεις θα παρατηρηθεί η ύπαρξη αίθουσας γυμναστικής, χώρου σίτισης με άριστης ποιότητας φαγητό παρασκευασμένο από σεφ και αίθουσες που προορίζονται για παραδοσιακά αθλήματα. Οι χώροι θα είναι προσεγμένοι και θα φιλοξενούν έργα τέχνης των μαθητών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στο ωράριο λειτουργίας, το οποίο αρχίζει στις 9 το πρωί, παρέχοντας περισσότερη αποτελεσματικότητα στο μαθησιακό περιβάλλον.
Διδασκαλία και εκπαιδευτικές εμπειρίες
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν μαθήματα, εστιάζοντας στην εξειδίκευσή τους. Οι αίθουσες θα είναι παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας, αλλά με περισσότερους πόρους και υποδομές. Η εμπειρία από την αίθουσα μουσικής, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη, καθώς και τα δίδακτρα αγγλικών που παρέχονται από δύο δασκάλες, θα είναι αναμφίβολα επισημάνσεις για την ομάδα.
Η τρίτη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση της Βαλένθια, με στόχο να αποκαλυφθούν τα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής. Στην τέταρτη ημέρα θα επισκεφθούν το Aula Transformadora, όπου θα συζητήσουν τα οφέλη της εκπαιδευτικής καινοτομίας και θα γνωρίσουν τη σχολική κοινότητα ξένων γλωσσών.
Επιτυχής ολοκλήρωση και κοινωνικές σχέσεις
Η τελευταία ημέρα της δραστηριότητας θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο γυμνάσιο IES ENRIC VALOR, όπου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον καθηγητή αρχαίων ελληνικών και να ανακαλύψουν άλλες πτυχές του ισπανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν τις πιστοποιήσεις συμμετοχής και θα αποχωρήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η εμπειρία αυτή έχει προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την πολιτιστική ταυτότητα και ομορφιά της Βαλένθια, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενισχύσει τις παιδαγωγικές και γνωστικές τους ικανότητες. Οι προσδοκίες για μια μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν υψηλές.
Ιδιαίτερη αναγνώριση αξίζει στην διευθύντρια του σχολείου υποδοχής, Estela Verdu, καθώς και στην Ευαγγελία Τριανταφύλλου για την ανεκτίμητη βοήθειά τους στην οργάνωση του προγράμματος.
Κείμενο: Ελευθεριάδου Σταυρούλα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70-Δασκάλων, 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.