Αξιολόγηση Επιπτώσεων Δασμών από τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Εμπόριο και τη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων
Ο Τιμ Πάουερ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας «Drewry», εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η έκθεση της ΕΕ στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι αδιαχείριστη. Οι παρατηρήσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια του 21ου ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα ανέφερε ότι το 5% των εισαγωγών της ΕΕ προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ το 8% των εξαγωγών κατευθύνεται προς τις αμερικανικές αγορές. Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά, αλλά δεν έχουν καθοριστική επίδραση στο εμπόριο της ΕΕ.
«Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα ήταν πολύ επωφελής, ωστόσο, ίσως δεν χρειάζεται να είναι κανείς δραματικός για την κατάσταση αυτή», τόνισε ο κ. Πάουερ, υπογραμμίζοντας την ικανότητα του ευρωπαϊκού τομέα να προσαρμοστεί στις αλλαγές χωρίς υπερβολική αντίκτυπο.
Επιβαρύνσεις για τα Κινεζικά Πλοία
Ο κ. Πάουερ αναφέρθηκε ειδικά στις επερχόμενες επιπτώσεις που θα φέρουν οι δασμοί στις κινέζικες θαλάσσιες μεταφορές. Όπως εξήγησε, οι νέοι κανονισμοί που αναμένονται από τον Οκτώβριο θα επιφέρουν σημαντικά οικονομικά βάρη για τα πλοία που ανήκουν ή κατασκευάζονται στην Κίνα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επιβληθεί λιμενικό τέλος που θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, ένα κινεζικό πλοίο θα κληθεί να πληρώνει επιπλέον 50 δολάρια ανά λιμενική επίσκεψη, με την αύξηση αυτή να φτάνει τα 140 δολάρια μελλοντικά.
«Αυτό το κόστος μπορεί να φέρει σημαντική οικονομική πίεση στις κινέζικες εταιρείες και να καθιστά την εκμετάλλευσή τους στην αμερικανική αγορά ασύμφορη», πρόσθεσε. Όπως τόνισε ο κ. Πάουερ, οι συνέπειες αυτές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για τη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων, όπου οι πολύπλοκες συμφωνίες συμμαχιών θέτουν νωρίτερα δυσχερείς προϋποθέσεις.
Δημογραφικά Στοιχεία και Προοπτικές στην ΕΕ
Η επίδραση των δασμών, σύμφωνα με τον κ. Πάουερ, φέρνει αναμενόμενες μειώσεις στις εισαγωγές από την Κίνα, με εκτίμηση συρρίκνωσης της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 1%. Σημείωσε ότι, στην ιστορία της, η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έχει βιώσει ελάχιστες περιπτώσεις μείωσης, κυρίως κατά τη διάρκεια σημαντικών οικονομικών κρίσεων. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική προοπτική στην ΕΕ, καθώς η ανάπτυξη του όγκου εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 2,5%.
«Η συρρίκνωση αυτή επηρεάζει κυρίως τις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ. Η συνολική εικόνα για την Ευρώπη ωστόσο παραμένει πιο αισιόδοξη, καθώς αναμένονται ήπιες αυξήσεις», δήλωσε.
Στρατηγικές της Εμπορικής Πολιτικής των ΗΠΑ
Αναφορικά με τους σκοπούς της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο κ. Πάουερ επεσήμανε την αβεβαιότητα γύρω από το αν οι δασμοί στοχεύουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος ή αν πρόκειται για μια στρατηγική εσωστρέφειας. «Η αύξηση των δασμών επηρεάζει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα παραμένει κορυφαία βιομηχανική δύναμη και δεν είναι εύκολο να υποκατασταθεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι η σημαντική επιβάρυνση των αμερικανών καταναλωτών μόνο κακές προοπτικές μπορεί να φέρει στο εσωτερικό της αγοράς, κάνοντάς τους να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα. «Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς αν θα υπάρξει μια αύξηση των επενδύσεων στην αμερικανική βιομηχανία για να υποκατασταθούν οι εισαγωγές», είπε χαρακτηριστικά.
Δημόσιο Χρέος και Αντίκτυποι στην Πολιτική
Ο κ. Πάουερ επεσήμανε επίσης τον ρόλο του δημόσιου χρέους στην αμερικανική πολιτική και την ανάγκη να ελεγχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους απορροφούν χρηματοδοτικούς πόρους και ενδέχεται να περιορίσουν τις δυνατότητες των κυβερνήσεων να επέμβουν σε περιόδους κρίσης. «Η περίπτωση της Κίνας και η εκτόξευση του χρέους μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές στρατηγικές», πρόσθεσε.
Συμπερασματικά, ο κ. Πάουερ υπογράμμισε ότι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, τα κακά νέα δεν είναι τόσο αρνητικά όσο θα μπορούσαν να είναι, και οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν πιο θετικές σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια.