Στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και Σύγχρονα Ζητήματα
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ειρηνικό της αγώνα για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου». Αυτή η δήλωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω θερμών υποδοχών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την τελετή υποδοχής.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την θερμή υποδοχή και τα υποστηρικτικά του λόγια. Ανέφερε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προεδρού της Ελληνικής Δημοκρατίας διεξάγεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό «αντανακλά την ύψιστη σημασία που αποδίδει η ελληνική Πολιτεία στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία». Η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν στενές πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κοινών τους αξιών και του ιστορικού τους δεσμού.
Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι, σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές στο διεθνές πεδίο, οι δυνάμεις του Ελληνισμού πρέπει να παραμείνουν ενωμένες. Υπογράμμισε πως «οι Κύπριοι και οι Έλληνες έχουν επιτύχει σημαντικές νίκες όταν εργάζονται από κοινού», όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα εθνικής ασφάλειας και της ενίσχυσης του γεωπολιτικού τους εκτόπισματος. «Σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος συνομιλούν και συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο της δήλωσής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, εστιάζοντας στον πρόσφατο διορισμό της κυρίας Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ο διορισμός αποδεικνύει ότι, παρά τις δυσκολίες, η Κύπρος επιστρέφει δυναμικά στην ατζέντα του ΟΗΕ.
Σημαντική ήταν η επισήμανση του κ. Τασούλα ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα τηρεί τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι διζωνική και δικοινοτική, με μια ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα.
Ο κ. Τασούλας αποκάλυψε επίσης ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν σταθερές απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή διαχωρισμού ή αποσχιστικής ρητορικής που προωθεί τη «λύση δύο κρατών». Ανέφερε πως «η διχοτόμηση δεν μπορεί να οδηγήσει σε δικαιοσύνη, και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.»
Η ανάγκη για σταθερούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναδείχθηκε ως κλειδί για την επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν θα υπάρχουν νέες προκλήσεις ή τετελεσμένα από την τουρκική πλευρά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ως ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας στήριξης της Ελλάδας, απένειμε στον κ. Τασούλα το παράσημο «Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Λοβέρδος συνοδευτεί τον Πρόεδρο στην επίσκεψη αυτή, υπογραμμίζοντας την σημασία της διακυβερνητικής συνεργασίας между τις δύο χώρες.
Η επίσκεψη αυτή δεν είναι μόνο ένα βήμα προς την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.