www.macedoniapress.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛ.ΑΣ: Διαβεβαιώσεις για την Ακεραιότητα των Βίντεο σχετικά με το Δυστύχημα των Τεμπών

8f9bef955d257cd58f48a3421c1a2e72
Κοινοποίηση

Διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την έρευνα των βίντεο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Σε απάντηση δημοσιευμάτων και διαδικτυακών σχολίων που εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την πληρότητα και την αξιοπιστία της εργαστηριακής έρευνας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, είναι απαραίτητο να επισημανθούν ορισμένα ουσιαστικά σημεία.

Η αρμοδιότητα της Δ.Ε.Ε. και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι η επίσημη υπηρεσία αρμόδια για την διενέργεια εγκληματολογικών ερευνών και τη σύνταξη εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών στην Ελληνική Αστυνομία. Η έρευνά μας βασίζεται σε σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, διεθνώς αναγνωρισμένες και νομικά παραδεκτές, οι οποίες πιστοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO.

Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εφέτη Ανακριτή, η Δ.Ε.Ε. έχει συντάξει δύο εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. Αυτές περιλαμβάνουν λεπτομερή καταγραφή όλων των ενεργειών σε σχέση με την ιχνηλασιμότητα των αρχείων, την ανάλυση των καταγραφών συμβάντων του συστήματος, καθώς και τεχνικό έλεγχο για τυχόν παραλλαγές ή επεξεργασίες του οπτικοακουστικού υλικού.

Αναλυτική εξέταση των δεδομένων

Οι εργασίες μας περιλαμβάνουν αναλύσεις σε όλες τις πτυχές της διαδρομής των βίντεο που ερευνώνται, τόσο στη συσκευή καταγραφής όσο και στους κεντρικούς και περιφερειακούς εξυπηρετητές. Αποτυπώθηκε λεπτομερώς το ιστορικό των αρχείων, ενώ αναπτύχθηκε και ειδικό λογισμικό για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων καταγραφής συμβάντων.

Ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρονται ως «παραλείψεις» ή «ανεξερεύνητα ερωτήματα», όλες είναι καταγεγραμμένες και αναλύθηκαν κατά την πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Ανακριτής έχει μια πλήρη και ενημερωμένη εικόνα σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των αρχείων.

Η αξιοπιστία των μεθόδων και η προσοχή στην ακρίβεια

Οι συναρτήσεις κατακερματισμού MD5 και SHA-1, που κατά ορισμένες εκθέσεις τεχνικών συμβούλων θεωρούνται αναξιόπιστες, χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από όλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια και αποτελούν τμήμα της τυποποιημένης διαδικασίας που ακολουθεί η Δ.Ε.Ε. σύμφωνα με το ISO17020. Σημειώνεται ότι στον τομέα αυτόν, η Δ.Ε.Ε. χρησιμοποιεί συνδυαστικά και τις δύο συναρτήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν δύο διαφορετικά αρχεία με τον ίδιο συνδυασμό αλφαριθμητικών ταυτοτήτων.

Επιπλέον, τα συστήματα που χρησιμοποιούμε δημιουργούν βίντεο ιδιωτικής κωδικοποίησης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ως «τυπικά» αρχεία διαμόρφωσης. Οι ημερομηνίες και οι χρονικές σφραγίδες στα αρχεία εμφαίνονται ως αμετάβλητες, καθώς έχουν εξαχθεί όλα τα αρχεία καταγραφής συμβάντων που σχετίζονται με την έρευνα. Η ανάλυση των ψηφιακών υδατογραφημάτων (watermarks) μέσα από πλήθος εργαστηριακών δοκιμών καταδεικνύει με σαφήνεια την ακρίβεια και την ακεραιότητα των ευρημάτων μας.

Δέσμευση για επαγγελματισμό και υπευθυνότητα

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και εμπειρία για την ανάλυση πολύπλοκων ψηφιακών δεδομένων, υποστηρίζοντας με συνέπεια το θεσμικό της ρόλο στην υποστήριξη της Δικαιοσύνης μέσω άρτια τεχνικά και νομικά παραδεκτών ευρημάτων. Η εντιμότητα, η επιστημονική ακρίβεια και η αντικειμενικότητα είναι θεμελιώδεις αρχές για εμάς.

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στο καθήκον της και θα συνεχίσει να συμβάλλει στις έρευνες των δικαστικών αρχών με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Κάθε αναφορά που αντίκειται σε αυτούς τους κανόνες όχι μόνο παραποιεί την αλήθεια, αλλά αποσκοπεί και στην δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων στο κοινό.