Η Επιρροή των Δασμών Τραμπ στην Παγκόσμια Οικονομία
Μετά την επιβολή των δασμών Τραμπ και τις διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όπως η έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια από την Ασία μέχρι τη Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει το μεγάλο παζάρι των ΗΠΑ με τις χώρες που πλήττονται άμεσα, κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους της για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τους δασμούς και την οικονομική ζημία που προκαλούν σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων και των πιο φτωχών. Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού του ζητήματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη χώρα, τονίζοντας ότι η Ένωση είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αν χρειαστεί.
Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με άλλες χώρες ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα δράσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες.
Προετοιμασίες για τη Σύνοδο ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας
Στη συνάντηση αυτή, η φον ντερ Λάιεν και ο Στάρμερ συζήτησαν για τις προετοιμασίες της επικείμενης Συνόδου ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας, που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου. Αυτή η Σύνοδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της συνεργασίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα, το εμπόριο και η οικονομία.
Διεθνής Αντίκτυπος και Αντιδράσεις
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων. Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ότι το ενδιαφέρον για εμπορικές συζητήσεις υπερβαίνει τα σύνορα και τις πολιτικές διαφορές.
Ωστόσο, ο Χάσετ περιέγραψε τους δασμούς του προέδρου Τραμπ ως ένα εργαλείο που δεν πρέπει να θεωρείται ως έμμεσος τρόπος πίεσης για τη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για πτώση των τιμών των μετοχών, που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των δασμών, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ύφεσης από την επιβολή αυτών.