www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενίσχυση και Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης: Συζήτηση με τον Καθηγητή Αλιβιζάτο και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Cbaaf42029bc4b36103948b24acaac5e no watermark
Κοινοποίηση

Το Βιβλίο του Κ. Αλιβιζάτου: «Οι Αρχιτέκτονες του Πολιτεύματος»

Στόχος η ενδυνάμωση

ενίσχυση και ανεξαρτησία

της Δικαιοσύνης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο καθηγητής Συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος.

Το νέο βιβλίο του καταξιωμένου Συνταγματολόγου κ. Νίκου Αλιβιζάτου παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Απριλίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας. Ο τίτλος του βιβλίου «Οι Αρχιτέκτονες του Πολιτεύματος» με υπότιτλο «Από τις Όχθες του Τάμεση στην Πλατεία Συντάγματος» αποτυπώνει τη σημασία της πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας της χώρας μας.

Την εκδήλωση προλόγισε η διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, κα. Γεωργία Μπακάλη, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Τάσος Πούλιος, συνομίλησε με τον συγγραφέα κ. Αλιβιζάτο για τις βασικές θεματικές του έργου του.

Οι Αρχιτέκτονες του Πολιτεύματος

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου, ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε: «Στο έργο μου προσπαθώ να οπτικοποιήσω την συμβολή τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων στη διαμόρφωση του Πολιτεύματός μας, από την απελευθέρωση του 1821 έως σήμερα. Ο πρώτος είναι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στη ελληνική ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ουσία του Συντάγματος και τη σημασία του στην ενοποίηση του ελληνικού λαού, που μέχρι τότε ήταν κατακερματισμένος σε διάφορες περιοχές χωρίς ενιαία ταυτότητα».

Ο κ. Αλιβιζάτος συνέχισε εξηγώντας ότι ο δεύτερος αρχιτέκτονας είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης, που εισήγαγε τον κοινοβουλευτισμό με πρότυπο το βρετανικό σύστημα που έμαθε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία. Ο τρίτος είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος πρώτος πρότεινε τη δικαστική σταδιοδρομία, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία των δικαστών από την εκτελεστική εξουσία, ενώ ο τέταρτος είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος θέσπισε τη μοντέρνα εκτελεστική εξουσία. Αυτές οι τέσσερις προσωπικότητες θεωρώ ότι έχουν αφήσει το πιο καθοριστικό αποτύπωμα στην πολιτική μας ιστορία».

Η κατάσταση της Δικαιοσύνης σήμερα

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαρκή συζήτηση γύρω από το Σύνταγμα και ενδεχόμενες αναθεωρήσεις, ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε: «Είναι θετικό ότι οι βασικοί κανόνες του Συντάγματος γίνονται αποδεκτοί. Σημαντική είναι επίσης η σταθερή εναλλαγή των κυβερνήσεων τα τελευταία 50 χρόνια, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας πιο ανθεκτική σε κρίσεις που έχουν παρατηρηθεί αλλού, όπως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών και τις ενδεχόμενες αλλαγές στη δικαιοσύνη, ανέφερε: «Η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται μπορεί να προκαλέσει περισσότερη σύγχυση και λιγότερη αναζήτηση της αλήθειας. Θα δούμε εάν θα τεθεί θέμα αναθεώρησης του άρθρου 86, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός».

Προτάσεις για την Ενίσχυση της Δικαστικής Εξουσίας

Σχετικά με τα πιο σημαντικά ζητήματα αναθεώρησης, ο κ. Αλιβιζάτος σημείωσε: «Η ενίσχυση της δικαστικής εξουσίας είναι επιτακτική. Είναι επίσης απαραίτητο να βρούμε τρόπους για την στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών με ευρύτερη αποδοχή, ώστε να αποφεύγουμε αδιέξοδα. Πρότεινα να δημιουργηθεί ένας κατάλογος υποψηφίων από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υποχρεούται να επιλέγει με αυξημένη πλειοψηφία».

Η Θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Πούλιος, τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τους συνταγματικούς θεσμούς και τη διαδικασία ενίσχυσης τους, μέσω τροποποιήσεων των συνταγματικών κειμένων. «Ένα σύγχρονο συνταγματικό κείμενο απαιτεί αναμόρφωση σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ανταποκριθεί στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα» επισήμανε. Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη προσοχής στις μεταρρυθμίσεις, διότι μια απλή φράση στο Σύνταγμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα όλων των πολιτών και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη εξουσία.