Νέες Ρυθμίσεις για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής μέσω Υποβολής ΦΠΑ «Με το Μήνα»
Νέες στοχευμένες ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής έχουν ξεκινήσει από το οικονομικό επιτελείο της χώρας, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σκοπός είναι η εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ σε μηνιαία βάση.
Από την 1η αυτού του μήνα, οι επιχειρήσεις που εγκαινιάζουν βιβλία (απλογραφικά) είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ μηνιαίως, με αποτέλεσμα τον μηνιαίο καταλογισμό και αποδοχή του φόρου, σε αντίθεση με την τρέχουσα τριμηνιαία υποβολή. Αυτή η τροπολογία θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους το 2024, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις από τον Ιούλιο.
Εκτιμάται ότι περισσότερες από 30.000 μικρές επαγγελματικές μονάδες θα επηρεαστούν από αυτή τη νέα διαδικασία και οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνουν την αύξηση της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ στο 99%, καθώς και την πληρωμή του ΦΠΑ στο 85%.
Προσαρμογή και Επέκταση της Ρύθμισης
Το νέο πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες σχηματίστηκαν από το 2024, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπέβαλαν τη δήλωση ΦΠΑ σε τριμηνιαία βάση. Από τον Οκτώβριο, αναμένονται επίσης εξελίξεις για τις παλαιότερες επιχειρήσεις, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε μηνιαία υποβολή, αλλά και να επιστρέψουν στην τριμηνιαία διαδικασία αν το επιθυμούν.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, πρόσφατα, οι νέες ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν με τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Επιχειρήσεις που θα κάνουν έναρξη από τον Απρίλιο και μετά, καθώς και εκείνες που θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους από το 2024, θα υποβάλλουν μηνιαίες δηλώσεις, ενώ η τρίτη φάση της ρύθμισης θα επιτρέψει σε παλαιές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και αυτές.
Στρατηγική Καταπολέμησης Φοροδιαφυγής
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποσκοπεί στην καταστροφή φαινομένων επιχειρήσεων «πυροτεχνημάτων» οι οποίες από την αρχή δημιουργούνται με σκοπό την αποφυγή καταβολής φόρων. Αυτές οι επιχειρήσεις συνήθως δηλώνουν κανονικά τις συναλλαγές τους, αλλά κλείνουν ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας απλήρωτα χρέη στο κράτος. Ιδιαίτερα αφορά κλάδους όπως bar και νυχτερινά κέντρα, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο εντάσσονται σε τέτοιες πρακτικές.
Αξιολόγηση και Εξέλιξη του Φορολογικού Κενού
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2022 μειώθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύοντας την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη χρηματοδότηση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Το έλλειμμα ΦΠΑ το 2022 ανήλθε στο 13,7% του θεωρητικά προσδοκώμενου εσόδου, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία από το 2018, με στόχο τη διαρκή βελτίωση.
Αύξηση της Ψηφιακής Επίθεσης κατά της Φοροδιαφυγής
Η ΑΑΔΕ εξελίσσει τη στρατηγική της εντυπωσιακά, επιδιώκοντας την αύξηση εσόδων από τη φοροδιαφυγή. Μέσω ψηφιακών τεχνολογιών, έχει επενδύσει στην υποχρεωτική ψηφιοποίηση όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών, με στόχο τη συγκέντρωση επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές παρουσίασαν αύξηση και οι εισπράξεις από ΦΠΑ ανήλθαν σε 19,05 δισ. ευρώ το 2023, καταδεικνύοντας έτσι την τάση κατεύθυνσης που προκύπτει από τη χρήση ψηφιακών μέσων.
Στην πορεία αυτή, η ΑΑΔΕ στοχεύει στην αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, φτάνοντας τα 2,5 – 3 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσω μόνιμων φοροελαφρύνσεων.