Η Σχέση της Επαγόμενης Ατμοσφαιρικής Δόνησης με το Μπλακ Άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο
Ο γνωστός μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, προσεγγίζει το φαινόμενο της «επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης» και εξετάζει τη σχέση του με το πρόσφατο μπλακ άουτ που έπληξε τη Ισπανία και την Πορτογαλία. Η διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έγινε αισθητή σε ευρύ φάσμα των δύο χωρών, αποδόθηκε από τις αρχές σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η εν λόγω δόνηση σχετίζεται με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές των 400 kV. Αυτές οι μακριές καλωδιώσεις, εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης, υπήρξαν θύματα ακραίων και απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας, δημιουργώντας πολύ ισχυρές ανοδικές ή καθοδικές ροές αέρα, οι οποίες είναι γνωστές ως θερμικές ανωμαλίες.
Η διαδικασία αυτή προκαλεί ταλαντώσεις στα καλώδια από δύο κυρίως μηχανισμούς: τη θερμική διαστολή και συστολή, καθώς και τις ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις. Η θερμική διαστολή συμβαίνει όταν το μέταλλο των καλωδίων διαστέλλεται ή συστέλλεται απότομα, ενώ οι ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις σχετίζονται με τις διαφορές στην πυκνότητα του αέρα που δημιουργούν τοπικούς ανέμους ή ρεύματα. Αυτές οι δυνάμεις προκαλούν ταλάντωση στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μηχανικές καταπονήσεις και εν τέλει να απειλήσει τη δομική τους ακεραιότητα.
Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει επίσης ότι αυτό το φαινόμενο διαφέρει από το συνηθισμένο «galloping», το οποίο προκαλείται από την αλληλεπίδραση του πάγου με τον αέρα. Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις της επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης μπορεί να είναι δραματικές και να απαιτούν την προσοχή ειδικών, όπως ηλεκτρολόγων μηχανικών, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τις επιδράσεις τους στην υποδομή των ηλεκτρικών δικτύων.
Ο μετεωρολόγος, κατέληξε με μια παραίνεση για να συμβουλευτούμε ειδικούς για περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό το φαινόμενο και τις πιθανές επιπτώσεις του. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της ατμόσφαιρας και των υποδομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια.