www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνοι Επιστροφές Παλιών Ασθενειών: Συναγερμός ΟΗΕ για Μειωμένους Εμβολιασμούς

B349406a56093661ce9b3d2bd3fdfd9e
Κοινοποίηση

Ανησυχία για τις Μολυσματικές Ασθένειες και τη Μείωση των Εμβολιασμών

Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Αυτές οι ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, επανεμφανίζονται σε ανησυχητικά επίπεδα παγκοσμίως. Αυτή τη σοβαρή κατάσταση επισήμαναν χθες ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI), υπογραμμίζοντας ότι η παραπληροφόρηση και οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια συμβάλλουν στην εξάπλωση αυτών των ασθενειών.

«Τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά τη διαρκεια της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμού. Η μείωση της χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας θέτει σε κίνδυνο τις προόδους που επιτεύχθηκαν με σκληρή δουλειά. Η αύξηση των επιδημιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χάρη στον εμβολιασμό ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με συνέπειες και στα εθνικά συστήματα υγείας.

Η ιλαρά είναι από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα, σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, της UNICEF και της GAVI. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε αύξηση από το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 10,3 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το 2022. Τα τελευταία 12 μήνες, 138 χώρες αναφέρουν κρούσματα ιλαράς, 61 εκ των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες επιδημίες. Οι επιδημίες αυτές είναι οι πιο σοβαρές που καταγράφηκαν από το 2019.

Επιπλέον, πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού το 2024. Αυτές οι τάσεις καταγράφονται σε ένα περιβάλλον έλλειψης σωστής ενημέρωσης για τα εμβόλια, επιδεινωμένες από ανθρωπιστικές κρίσεις και δημογραφική ανάπτυξη.

Αλληλεπίδραση Με την Πανδημία του Κορονοϊού

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα εμβολιασμού περισσότερων από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Οι υπηρεσίες εμβολιασμού και επιδημιολογικής επιτήρησης υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις σε σχεδόν 50 χώρες, με προβλήματα συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Παρά τις προσπάθειες των χωρών να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν όπως θα έπρεπε συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2023, εκτιμάται ότι 14,5 εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες δόσεις, ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός ήταν 12,9 εκατομμύρια.

Με την πλησίαση της διεθνούς συνόδου δωρητών στις 25 Ιουνίου, η GAVI απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να προστατευτούν 500 εκατομμύρια παιδιά και να σωθούν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ζωές από το 2026 έως το 2030.