Ερώτηση από την ΕΟ του ΚΚΕ για τους Δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο
Η κατάσταση για τους 70.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τη στιγμή που οι δανειολήπτες αυτοί υπέγραψαν τα δάνεια τους, και πλέον η πίεση που αισθάνονται είναι αφόρητη, λόγω της αυξανόμενης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ. Αυτό τονίζεται από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση του εισοδήματος των δανειοληπτών. Με την αύξηση της ισοτιμίας, τα χρέη τους σχεδόν διπλασιάστηκαν, δημιουργώντας αδιέξοδο. Οι τράπεζες, πολλές φορές, δεν ενημέρωναν τους δανειολήπτες για τους πραγματικούς όρους των δανείων τους, παρουσιάζοντας τα ως «επενδυτικά προϊόντα» με υψηλό ρίσκο. Οι δυσμενείς όροι που εκπροσωπούν τον οφειλέτη έχουν οδηγήσει σε ανησυχία και φόβο για πλειστηριασμούς, καθώς το 1 στα 3 δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα.
Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ και οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, όπως εκείνες του Άρειου Πάγου, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στην προστασία των δανειοληπτών αυτών. Αντί να είναι προαπαιτούμενες αυτές οι προστασίες, οι τράπεζες και τα funds, αξιοποιώντας σχετικές οδηγίες της ΕΕ, προχωρούν σε πλειστηριασμούς, επιδείνοντας την ήδη κρίσιμη κατάσταση των δανειοληπτών. Συνολικά, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ προχώρησαν σε ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας άμεσες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.
Ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θίγουν σημαντικά θέματα που αφορούν τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Συγκεκριμένα, αναρωτιούνται αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την επανυπολόγιση της αξίας των δανείων σύμφωνα με την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης. Θα πρέπει το τελικό ποσό να αφαιρεί τις πληρωμές που έχουν ήδη καταβληθεί ενώ παράλληλα να υπολογίζονται τυχόν κεφαλαιοποιημένοι τόκοι.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη ότι αν το σύνολο των καταβληθέντων ποσών υπερβαίνει το ποσό της οφειλής που προκύπτει από τον νέο υπολογισμό του δανείου, τότε το ποσό αυτό θα επιστρέφεται στους δανειολήπτες από τις τράπεζες ή τα funds.
Τέλος, ζητούν την άμεση διακοπή οποιασδήποτε διαδικασίας πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων που στρέφονται κατά των δανειοληπτών. Η ενίσχυση της προστασίας των οφειλετών αποτελεί άμεση ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες συνέπειες που έχουν προκύψει από τη μεταβολή στις ισοτιμίες και τις συνθήκες της ευρωπαϊκής οικονομίας.