Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ελληνικής Οικονομίας
Η ετήσια έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, που υπεβλήθη από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφει θετικά στοιχεία για το τρέχον έτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3%, ενώ οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 8,4%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα παρουσιάσει αύξηση 1,7%, οι εξαγωγές προγραμματίζεται να φτάσουν το 4%, και οι εισαγωγές θα κυμανθούν στο 3,8%. Αυτοί οι δείκτες εντάσσονται στους στόχους που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο (ΜΔΣ) 2025-2028, το οποίο εφαρμόζεται υπό το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο εισήχθη την 30η Απριλίου 2024.
Προβλέψεις για την Οικονομία και τις Τιμές
Η έκθεση προβλέπει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωθεί σε 2,4% το 2025, από 3% το 2024. Επιπλέον, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη ανακοινωθέντα δημοσιονομικά μέτρα, αναμένεται να αγγίξει το 3,2% το 2025, σε σύγκριση με 4,8% το 2024. Το συνολικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2025, έναντι 1,3% το 2024. Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από το 163,9% το 2023 σε 153,6% το 2024, και περαιτέρω σε 145,7% το 2025.
Δαπάνες και Δημοσιονομικές Παρεμβάσεις
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών αναμένεται να φτάσει το 4,5% το 2025, σε σύγκριση με στόχο 3,7%. Αυτή η απόκλιση εντάσσεται στο δημοσιονομικό περιθώριο 0,3% του ΑΕΠ που ορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για το 2024, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 0,3% σε σχέση με το όριο αύξησης 2,6%, ακολουθώντας τα μέτρα που αφορούν τη φοροδιαφυγή.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε σημαντικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις για τα έτη 2024 και 2025, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, διατηρώντας παράλληλα τη συνετή δημοσιονομική πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Μέτρα Στήριξης και Καινοτομίας
Σημαντικά μέτρα που υλοποιήθηκαν το 2024 περιλαμβάνουν την αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, τη μείωση της φορολογίας για οικογένειες με παιδιά, τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, την αύξηση του επιδόματος γέννησης και την επέκταση των επιδομάτων μητρότητας. Για το 2025, καταγράφονται μέτρα όπως η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Συνολικά, η κυβέρνηση προγραμματίζει δαπάνες ύψους 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν μόνιμες αυξήσεις και οικονομικές ενισχύσεις σε οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και άλλες κοινωνικές παροχές. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και στην υποστήριξη ομάδων που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Πολιτική Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής
Η έκθεση καταγράφει επίσης την πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την εφαρμογή της πλατφόρμας «myDATA», την υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών και άλλες στρατηγικές. Οι κυριότερες αυτές παρεμβάσεις εκτιμώνται ότι θα επιφέρουν άμεσεις θετικές επιδράσεις στα δημόσια έσοδα που θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η συνολική εξέλιξη και η επίδραση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο αναμένεται να καθορίσουν το οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Μέσα από την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών και την προώθηση καινοτόμων μεθόδων, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών της.