www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευάγγελος Βενιζέλος: Καταστρατήγηση του Συντάγματος στην Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο

Acfe101aa1386a0971114da1b521a75e
Κοινοποίηση

Σημαντικές Νομικές Πτυχές της Υπόθεσης Τριαντόπουλου

Στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Το Βήμα», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και έμπειρος νομικός, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλύει την κατάσταση γύρω από την υπόθεση του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου. Ο Βενιζέλος επισημαίνει ότι για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο και να εξεταστεί από τον αρεοπαγίτη ανακριτή του Ειδικού Δικαστηρίου, απαιτείται η υποβολή πορίσματος από την προανακριτική επιτροπή και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με την άσκηση δίωξης.

Ειδικότερα, ο ίδιος δηλώνει: «Αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές σκοπιμότητες και ανάγκες, αλλά σας δίνω μια νομική απάντηση. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος, πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη.»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί ότι οι ενέργειες του Χρήστου Τριαντόπουλου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με την προανακριτική διαδικασία ενδέχεται να συνιστούν καταστρατήγηση του Συντάγματος. Σημειώνει: «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν το Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κρίνει την ποινική δίωξη άκυρη, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη πολιτικά από αυτήν.»

Ο Βενιζέλος εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με την πιθανολογούμενη διαδικασία και την επιθυμία της κυβέρνησης να αποφευχθεί η εξέταση μαρτύρων και η αναζήτηση εγγράφων. Αναφέρει μάλιστα ότι οι κυβερνητικοί κύκλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι αρκεί η δικογραφία που δόθηκε από την Εισαγγελία Λάρισας, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω διαδικασίες που να ενισχύουν την αμεροληψία της διαδικασίας.

Οι Νομικές Επιπτώσεις της Πρωτοβουλίας Τριαντόπουλου

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι κινήσεις του Χρήστου Τριαντόπουλου δημιουργούν την εντύπωση ότι η διαδικασία είναι αυστηρά τυπική, χωρίς πραγματική διερεύνηση των γεγονότων. Ο Βενιζέλος προειδοποιεί ότι μια τυπική δίωξη για πλημμέλημα μπορεί να αποφέρει σημαντικές σχέσεις με άλλα βαρύτερα αδικήματα, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν μετά. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, η κυβέρνηση προσδοκά στην απαλλαγή του Τριαντόπουλου, αποφεύγοντας ευρύτερες νομικές συνέπειες και ερωτήματα που σχετίζονται με τον θάνατο των 57 θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Η διαδικασία αυτή», σημειώνει ο Βενιζέλος, «είναι προφανής καταστρατήγηση του Συντάγματος», και περιγράφει τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις.

Η Αναγκαιότητα Ταχείας Δικαστικής Αντίδρασης

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι τυχόν νέα δίωξη κατά υπουργών για το δυστύχημα των Τεμπών θα πρέπει να ασκηθεί μέχρι τη λήξη της εξελισσόμενης Β΄ συνόδου της Βουλής. Αυτή η προειδοποίηση πηγάζει από τις αλλαγές που έγιναν το 2001 και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.

«Με την αναθεώρηση του 2001», συμπληρώνει, «διπλασιάστηκε ο χρόνος μέσα στον οποίο η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά υπουργών, αλλά η διαδικασία παραμένει αυστηρά καθορισμένη και περιορισμένη, όπως ορίζει ο εκτελεστικός νόμος 3126/2003.»

Με όλα αυτά κατά νου, είναι προφανές ότι η υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου δεν είναι μόνο μια νομική διαδικασία, αλλά και μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική πρόκληση που απαιτεί προσεκτική χειρισμό και εποπτεία. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος και να αποτρέψει μελλοντικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.