Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να παραμείνουν στον «πάγο» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
Η θέση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει εκφράσει σαφή προτίμηση να διατηρηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «στον πάγο». Αυτή η απόφαση τονίζεται λόγω των «γεωπολιτικών και στρατηγικών αναγκών» που καθιστούν αδύνατες οποιεσδήποτε «εκπτώσεις» στην ενταξιακή διαδικασία, οι οποίες θα υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ.
Η σχετική έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές, υπογραμμίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υπαρκτών θεμελιωδών δημοκρατικών ελλείψεων. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται η αυξανόμενη τάση εντός της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει μια πιο ριζική αναμόρφωση της σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Άγκυρας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η διαρκής επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία, μαζί με την αμείλικτη καταστολή των αντιφρονούντων, καθώς και η συνεχής στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και στελεχών της αντιπολίτευσης, ενισχύουν την εντύπωση ότι η χώρα κινείται προς ένα ολοένα και πιο αυταρχικό κράτος. Ειδικότερα, αναφέρεται η πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η οποία θεωρείται προσπάθεια αποτροπής της συμμετοχής νόμιμων αντιπάλων στις επερχόμενες εκλογές.
Η γεωπολιτική διάσταση και η αναγκαιότητα διαλόγου
Παρά την κριτική προς την τουρκική κυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική σημασία που κατέχει η Τουρκία καθώς και τις κεντρικές σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ασφάλεια, το εμπόριο, η οικονομία και η μετανάστευση, η ανάγκη να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί είναι καθοριστική.
Η επιτροπή επισημαίνει ότι η συνέχιση του διαλόγου θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος, επιδιώκοντας παράλληλα να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές αρχές. Η διατήρηση της επαφής σε στρατηγικούς τομείς μπορεί ορισμένα να διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων και την προαγωγή της συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι κατά της σχετικής έκθεσης ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές Κριστιάν Γκομάρ (Γαλλία, ΕΛΚ), Σεμπάστιαν Στέτελερ (Κάτω Χώρες, «Πατριώτες για την Ευρώπη») και Χέρμαν Τερτς (Ισπανία, «Πατριώτες για την Ευρώπη»). Η έκθεση αναμένεται να υποβληθεί σε επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ για ψήφο.