Η Συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν και οι Προοπτικές Εκεχειρίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τουρκία την Πέμπτη 15 Μαΐου. Αυτή η συνάντηση έρχεται ως απάντηση στην πρόταση του Πούτιν για απευθείας και άνευ όρων συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνικής λύσης στην σύγκρουση που πλήττει την περιοχή.
Στην ανάρτησή του, ο Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει πλήρη εκεχειρία από τη Δευτέρα και εκφράζει την ελπίδα του να μην υπάρξουν δικαιολογίες για την απουσία του Πούτιν στην προγραμματισμένη συνάντηση. «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη. Αυτοπροσώπως. Ελπίζω αυτή τη φορά οι Ρώσοι να μην αναζητήσουν δικαιολογίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει τη σημασία της συνάντησης και επέμεινε ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά επιδιώκει να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του μεγάλου αυτού ζητήματος. «Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό, άμεσα», πρόσθεσε ο Τραμπ, αναγνωρίζοντας ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστική στιγμή για την κατάληξη της σύγκρουσης.
Η Σημασία της Διαπραγμάτευσης και οι Προϋποθέσεις για Εκεχειρία
Ο Πούτιν έχει αναφέρει ότι ο στόχος των συζητήσεων είναι να εξαλειφθούν τα βασικά αίτια της διαμάχης και να συμφωνηθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρηνική λύση. Ωστόσο, προτού διεξαχθούν οι συνομιλίες, ο Ζελένσκι έχει θέσει ως προϋπόθεση την κήρυξη εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών. Αυτή η κίνηση ενδεχομένως να υποδεικνύει την επιθυμία της Ουκρανίας να εξασφαλίσει μία ασφαλή βάση για τις διαπραγματεύσεις.
Είναι άγνωστο εάν ο Πούτιν σκοπεύει να παραβρεθεί αυτοπροσώπως στη συνάντηση στην Τουρκία. Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο έχουν προτρέψει την Μόσχα να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για νέες σοβαρές κυρώσεις εάν δεν υπάρξει συνεργασία. Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως αναφέρει ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες, αλλά μόνο εφόσον η Ρωσία συμφωνήσει στην εκεχειρία.
Η πρόταση του Πούτιν για διαπραγματεύσεις έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σταδιακά στο μέτωπο, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής κάνει σημαντικές παραχωρήσεις. Ο Πούτιν έχει προτείνει «άμεσες διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις», αν και οι σύμβουλοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη σημερινή κατάσταση επί του πεδίου και το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που έχει εκπονηθεί το 2022.
Η επικείμενη συνάντηση στην Τουρκία, λοιπόν, προκαλεί σκεπτικισμό και ελπίδες ταυτόχρονα. Γεννά ερωτήματα σχετικά με την πραγματική βούληση των δύο ηγετών να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση και ενδεχομένως να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει απαντήσεις σχετικά με την πορεία της σύγκρουσης.