Συνάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με μέλη της Σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο»
Το απόγευμα της προχθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με έντονο συμβολισμό που περιλάμβανε πολιτικά μηνύματα από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με μέλη της Σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» στη Θεσσαλονίκη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επισκέπτεται την πόλη, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον αγώνα των πολιτών και τόνισε την ανάγκη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα κρίνει την μετατροπή του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε ένα μητροπολιτικό πάρκο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε το σχέδιο ανάπλασης της Έκθεσης «οπισθοδρομικό» και υπογράμμισε ότι έρχεται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα που επιδιώκει η πόλη. Σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των πολιτών και αντίθετα τους παραγκωνίζει.
Στήριξη στον αγώνα των πολιτών
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι πάνω από 50 συλλογικότητες αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ. Η ίδια επιβεβαίωσε πως τα κυβερνητικά σχέδια για την ανάπλαση του χώρου δεν συνάδουν με τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και ότι είναι «ξένα προς τους πολίτες», καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες των κατοίκων.
«Είναι κρίσιμο να στηρίξουμε τον αγώνα σας και να αποτρέψουμε παρεμβάσεις που επιβάλλουν ξένοι προς την πόλη», δήλωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα βρεθεί στο πλάι των πολιτών στις προσπάθειές τους για την ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με το δημοψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο, προωθείται η δυνατότητα συμμετοχής σε μια διαφανή και «αμεσοδημοκρατική» διαδικασία.
Η σημασία των δημόσιων χώρων
Αναφερόμενη στη σημασία της Θεσσαλονίκης ως κομμάτι της χώρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η φράση «ανήκουμε στην Ευρώπη» περιλαμβάνει και την απαίτηση για ασφαλείς και προσβάσιμους χώρους πρασίνου για όλους τους πολίτες. Υπογράμμισε ότι αν οι πολίτες ενημερωθούν πλήρως για τα σχέδια, θα κινητοποιηθούν ακόμη πιο ενεργά και μαζικά για την προστασία του κοινωφελούς συμφέροντος.
Ευχαριστώντας τα μέλη της Σύμπραξης για τη στήριξή τους, τόνισε ότι η ίδια και το κόμμα που εκπροσωπεί έχουν ως προτεραιότητα τη στήριξη των κοινωνικών κινημάτων. «Με αφετηρία αυτή τη συνάντηση, ξεκινάμε μια διαδρομή μαζί», δήλωσε, εδραιώνοντας τη δέσμευση για συνεργασία.
Ειδικοί επεμβαίνουν
Σημαντική ήταν η παρέμβαση της Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και μέλους της οργανωτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος, Σάσα Λαδά, η οποία ανέφερε ότι το προτεινόμενο σχέδιο αφορά την ανάπτυξη περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων, προορισμένων κατά το ήμισυ για «αντιπαροχή» προς μεγάλα συμφέροντα και εκθεσιακούς χώρους. Αν και από το 2003 υπάρχει πρόταση για μεταφορά οχληρών εκθέσεων στη Σίνδο, η Σάσα Λαδά υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αγώνας για την επιστροφή του χώρου στους πολίτες, που βλέπουν την Θεσσαλονίκη να στερείται σημαντικών χώρων πρασίνου.
Ο Νίκος Φωτίου, φιλόλογος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ευχαρίστησε δημόσια την Πλεύση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πολύτιμή τους στήριξη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειές τους είναι συνυφασμένες με την αγάπη τους για τη Θεσσαλονίκη και την Έκθεση. Αναγνώρισε την ανάγκη προστασίας της πόλης και του μέλλοντος της Έκθεσης, καταλήγοντας ότι «ξέρουμε τι παλεύουμε» και έχουν απόλυτη πεποίθηση για την επιτυχία τους.
Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και οι συμμετέχοντες αντέτειναν το ραντεβού τους για μελλοντικές συναντήσεις, κατά τις οποίες η κα Κωνσταντοπούλου θα επισκεφθεί ξανά την πόλη.