www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηγετικές Φωνές από την Ευρώπη: Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς στην Υποστήριξη της Ουκρανίας

9efb96470b2408fb7e4783d5ab749150 no watermark
Κοινοποίηση

Ηγετικές Επισκέψεις στο Κίεβο για Στήριξη της Ουκρανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έφτασαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν την στήριξή τους προς την Ουκρανία. Μαζί τους είναι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής αντίδρασης στην αυξανόμενη πίεση της Ρωσίας για τον πόλεμο στην περιοχή. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ζητήσουν από τη Μόσχα να αποδεχθεί μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, όπως ανέφεραν οι δημοσιογράφοι του AFP.

Οι τρεις ηγέτες προσγειώθηκαν στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία και έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ αργότερα σήμερα. Η κοινή εμφάνιση τους στο Κίεβο είναι ενδεικτική της ενότητας των Δυτικών χωρών απέναντι σε μια προκλητική Ρωσία, όπως αποδείχθηκε και από τις χθεσινές γιορτές στη Μόσχα, όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ενισχύοντας τη Στήριξη προς την Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να εντείνουν την πίεση στη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώκουν τη δημιουργία ενός πλαισίου για μια εκεχειρία, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να “στραφούν” κατευθείαν στη Ρωσία, μέχρι να αποδεχθεί την εκεχειρία που προτείνεται.

Ο Μακρόν, ο Στάρμερ, ο Μερτς και ο Τουσκ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή διάσκεψη μαζί με τον Ζελένσκι και άλλους ηγέτες της **”συμμαχίας των προθύμων”**, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν “εγγυήσεις ασφαλείας” στην Ουκρανία. Αυτή η συμμαχία περιλαμβάνει πολλές δυτικές χώρες, και η συνεργασία τους είναι καθοριστική για την πολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Αμερικανική Παρέμβαση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές

Η πίεση που ασκήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχτεί τη 30ήμερη εκεχειρία, προσφέρει αέρα αισιοδοξίας στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τραμπ προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις εάν απορρίψει την προσφορά. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι ηγέτες επιθυμούν να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο εκεχειρίας τις επόμενες ώρες ή ημέρες, το οποίο θα συνοδεύεται από νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις αν οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποδεχτούν την ειρηνική πρόταση.

Η θέση των Ευρωπαίων ηγετών είναι ξεκάθαρη: ζητούν από τη Ρωσία να πάψει να εγείρει εμπόδια και να ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία. Υπογραμμίζουν τη στήριξή τους στις εκκλήσεις του προέδρου Τραμπ για μια ειρηνική λύση, καλώντας τη Ρωσία να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συνέχιση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι πριν η Ρωσία αποδεχθεί μια εκεχειρία, θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία, κάτι που υπονοεί τον συνεχιζόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό στην περιοχή. Επιπλέον, επεσήμανε ότι το Κίεβο δεν φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση.