Ονειρεύονται μια Νέα Αρχή: Συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για το Πυρηνικό Πρόγραμμα
Στην καρδιά του Ομάν, ολοκληρώθηκαν σήμερα σπάνιες και σημαντικές συνομιλίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Αυτή η συνεδρίαση, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για μια πιθανή επαναλειτουργία της διπλωματίας, χαρακτηρίστηκε από την πλευρά της Τεχεράνης ως μια διαδικασία που διεξήχθη σε “εποικοδομητικό κλίμα”.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Στιβ Γουίτκοφ, τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιήθηκαν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, κάτι που υποδηλώνει την επιθυμία και των δύο πλευρών να επιλύσουν τις διαφορές τους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις οπού συμμετείχαν οι δύο υπουργοί, διευκολύνθηκαν από έναν διαμεσολαβητή από το Ομάν.
Οι συνομιλίες, διάρκειας δυόμισι ωρών, αποτελούν μόλις την αρχή μιας σειράς επικοινωνιών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την ιρανική διπλωματία, προγραμματίζονται να συνεχιστούν “την προσεχή εβδομάδα”. Ο Αμπάς Αραγτσί και ο Στιβ Γουίτκοφ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις, αν και η ανακοίνωση δεν αποκάλυψε τον τόπο της επόμενης συνάντησης. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μάλιστα και μια “ολιγόλεπτη” απευθείας συνομιλία, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο ως μεσολαβητής στις συνομιλίες, δήλωσε ότι οι εξελίξεις διεξήχθησαν σε “εγκάρδιο κλίμα”, αναδεικνύοντας την θετική διάθεση και των δύο πλευρών. Τόνισε την υπερηφάνεια του για τον ρόλο του στην προώθηση ενός διαλόγου και μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 45 χρόνια, γεγονός που καθιστά την παρούσα επικοινωνία ακόμα πιο καθοριστική.
Αυτές οι συνομιλίες ενδέχεται να είναι το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και την επίλυση των ιστορικών διαφορών που παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, αν και η πορεία είναι ακόμη γεμάτη προκλήσεις. Οι εξελίξεις αυτές θα παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα, που αναμένει σταθερότητα και ειρηνικές λύσεις στην περιοχή.