Η Ημέρα της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες, Τετάρτη, μια επίσημη διακήρυξη με την οποία καθορίζει την 8η Μαΐου ως «Ημέρα της Nίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Τραμπ τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν τα εύσημα για τις επιτυχίες τους» στον πόλεμο αυτό. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η νίκη επετεύχθη κυρίως χάρη σε εμάς, είτε αυτό αρέσει είτε όχι». Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση να καθιερώσει και μια δεύτερη «Ημέρα της Νίκης» στις 11 Νοεμβρίου, προς τιμήν του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε αυτά τα σχέδια τη Δευτέρα μέσω της πλατφόρμας Truth Social. Όπως ανέφερε, παρατήρησε ότι χώρες όπως η Γαλλία και άλλα κράτη προγραμματίζουν εορτασμούς για αυτήν την ημέρα. Αναφερόμενος στη Ρωσία, η οποία προγραμματίζει έναν σημαντικό εορτασμό για την 9η Μαΐου, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Ρωσίας στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, προσθέτοντας όμως ότι «κανένας δεν συνέβαλε τόσο όσο εμείς».
Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν ουσιαστική βοήθεια από «καταπληκτικούς συμμάχους», αλλά υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν η «κυρίαρχη δύναμη» στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Σημείωσε ωστόσο ότι η 8η Μαΐου δεν θα είναι αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 11η Νοεμβρίου είναι ήδη μια ημέρα ομοσπονδιακής αργίας που τηρείται για τους βετεράνους και αυτή η νέα γιορτή για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα προστεθεί σε αυτήν και δεν θα την αντικαταστήσει.
Η 8η Μαΐου γιορτάζεται ευρέως στη δυτική Ευρώπη, καθώς είναι η ημέρα παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Μετά την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στην Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίστηκε στην Ασία μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 1945, όταν και παραδόθηκε η Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, συμμετέχοντας στρατιωτικά και παρέχοντας σημαντική υλική βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν η χώρα με τους περισσότερους στρατιώτες ούτε αυτή που υπέστη τις περισσότερες απώλειες.
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εμπλακούν το 1917, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης των γερμανικών υποβρυχίων, τα οποία επιτίθεντο σε αμερικανικά εμπορικά πλοία. Κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου, οι ΗΠΑ κινητοποίησαν περίπου 4 εκατομμύρια άνδρες, αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνους των συμμάχων χωρών της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Βρετανία με σχεδόν 9 εκατομμύρια στρατιώτες, η Ιταλία με 6 εκατομμύρια και η Ρωσία με 18 εκατομμύρια. Οι απώλειες των ΗΠΑ ήταν επίσης πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ αρχικά παρείχαν βοήθεια στους Συμμάχους και εισήλθαν στον πόλεμο μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Αμερικανικό Μουσείο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ έχασαν περίπου 416.800 στρατιώτες, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από αυτόν της Βρετανίας (383.600), αλλά σαφώς λιγότερος από την πρώην Σοβιετική Ένωση, των οποίων οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 8,8 και 10,7 εκατομμυρίων.