Δήλωση του Υπουργού Υγειάς Άδωνι Γεωργιάδη για το Clawback και την Καινοτομία
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, ο Υπουργός Υγειάς, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο καυτό θέμα του clawback και την ανάγκη προσαρμογής της πολιτικής υγείας στη σημερινή πραγματικότητα. Το clawback, αν και είχε σχεδιαστεί ως μέτρο για την ανάσχεση των δαπανών, ο Υπουργός το χαρακτήρισε «βάρβαρο μέτρο», που δημιουργήθηκε σε συνθήκες κρίσης.
«Όταν εισήγαγα το clawback, δέχτηκα πολλές επικρίσεις. Αλλά εντούτοις, ούτε αυτοί που με επέκριναν παρέστησαν να το τροποποιήσουν μόλις ανέλαβαν την κυβέρνηση», ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι τώρα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέα μέτρα που θα υποστηρίζουν την καινοτομία και θα ενθαρρύνουν την επένδυση στην υγειονομική έρευνα.
Δεδομένα και Δευτερογενής Εκμετάλλευση
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης επικεντρώθηκε επίσης στη σημασία των δεδομένων και της αξιοποίησής τους για την ανάπτυξη της υγειονομικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της μια τεράστια ποσότητα δεδομένων και ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τη δευτερογενή χρήση τους, καθιστώντας την όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη.
«Στην τελική έκδοση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, θα είμαι ξεκάθαρος ως προς τους όρους. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για το ύψος του clawback, καθώς αυτό ενδέχεται να αμφισβητήσει την οικονομική σταθερότητα του κράτους», τόνισε.
Η Φαρμακευτική Βιομηχανία και οι Εξελίξεις
Ο Υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική βιομηχανία στις σημερινές συνθήκες, δηλώνοντας ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν σταθεί υπεύθυνες και κατέχουν τη θέση του εταίρου στην ελληνική αγορά». Τόνισε τη σημασία της διατήρησης των φαρμάκων στην αγορά και τη στήριξη των ασθενών σε δύσκολες εποχές.
Η πρόεδρος της PhARMA Innovation Forum Greece, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, δήλωσε ότι η βιομηχανία δεν επιθυμεί μια μιζέρια, αλλά μια ηθική στρατηγική που θα προωθεί την καινοτομία. «Πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι τομείς όπου δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις», σημείωσε.
Σύγχρονες Παράμετροι της Δημόσιας Δαπάνης Υγείας
Η πρόεδρος της AstraZeneca για Ελλάδα και Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, εξέφρασε την ανησυχία της για το «χρηματοδοτικό κενό» στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, τονίζοντας ότι το ύψος της δαπάνης είναι κάτω από το μέσο όρο των χώρων της Νότιας Ευρώπης. «Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες ασθενείς θα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες», ανέφερε.
Ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Novartis Hellas, επεσήμανε την κεντρική σημασία των δεδομένων και την ανάγκη για στρατηγικές που θα ωφελήσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες του τομέα υγείας. Σημείωσε ότι σε κάθε πάνελ, η συζήτηση για τα δεδομένα είναι επιτακτική και αναγκαία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών.
Η Ανάγκη για Νέες Συμφωνίες
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο, η πρόσβαση σε νέες θεραπείες δεν εξασφαλίζεται στο μέλλον. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες συμφωνίες, ίσως σε ένα new deal», δήλωσε, εκφράζοντας την ανάγκη για συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των μερών με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης για τους ασθενείς.
Αυτή η συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεργασία και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, δίνοντας ελπίδα για έναν καλύτερο μέλλον στην πρόσβαση σε θεραπείες για όλους τους ασθενείς.