Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Λωρίδα της Γάζας
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι “πιθανόν η χειρότερη από τότε που άρχισε ο πόλεμος” μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) σε σχετική ανακοίνωση. Ο πόλεμος που διαρκεί εδώ και 18 μήνες έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να πλήττονται από τις συνέπειες των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με το OCHA, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά από την 2α Μαρτίου, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να αποκλείσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κλείνοντας όλα τα σημεία διέλευσης προς το παλαιστινιακό έδαφος. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από δύο μήνες παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και τη στιγμή που οι προμήθειες είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των πολιτών της περιοχής.
Στην δήλωσή του, το OCHA αναφέρει ότι οι τελευταίες διελεύσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν επιτραπεί πραγματοποιήθηκαν πριν από ενάμιση μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη διακοπή προμηθειών έως σήμερα. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις, γεγονός που αναγκάζει τους υπευθύνους να περιορίζουν τις παραδόσεις των βασικών ειδών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να λαμβάνουν βοήθεια μέσω δελτίων.
Επιπλέον, οι αρχές της περιοχής προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση αυτή τη στιγμή. “Λόγω των περιοριστικών μέτρων και του κλεισίματος των σημείων διέλευσης, οι προμήθειες είναι ελάχιστες, με τις αρχές να αναγκάζονται να εφαρμόσουν αυστηρότερες διαδικασίες διανομής και κριτήρια”, επισημαίνει το OCHA. Η Χαμάς έχει πλέον καταστεί εξαρτώμενη από την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, έχει γίνει “η πρώτη πηγή εσόδων” για την οργάνωση στη Γάζα.
Η κατάσταση εκφράζει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική στήριξη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και να αναστραφεί η επιδείνωση της κρίσης που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και την διεθνή κοινότητα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για διαπραγματεύσεις και μια βιώσιμη ειρηνική λύση για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη περιοχή.