Από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.
Το ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΙΙ
Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΚΤ
Ο κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΙΙ» ξεκίνησε με τη συμμετοχή του 2ου Γενικού Λυκείου Δράμας την Τετάρτη, 7 Μαΐου 2025. Η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ., κα Αλίκη Τσιαμούρα, μαζί με στελέχη του φορέα και την επιστημονική συνεργάτιδα της, κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, που είναι επίσης Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, επισκέφθηκαν το σχολείο για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού εργαστηρίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες τριών τμημάτων της Α’ Λυκείου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τις αναδυόμενες μορφές έμφυλης βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι συμμετείχαν ενεργά, εκφράζοντας τις σκέψεις και τις ερωτήσεις τους. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι μαθητές ανέλυσαν και συζήτησαν τα νέα μέτρα που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι μαθητές εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών στο σχολικό περιβάλλον.
Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε με την συμπλήρωση του Βιβλίου Εντυπώσεων, όπου οι μαθητές κατέγραψαν με μεγάλη ευαισθησία τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα μηνύματα που αποκόμισαν από την εμπειρία τους.
Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν ποικίλες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του πληθυσμού. Στόχος είναι η πρόληψη και μείωση του φαινομένου της έμφυλης βίας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα περιφερειακό δίκτυο που θα επιτρέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.
Το έργο «Ανάπτυξη Δράσεων Πρόληψης-Καταπολέμησης Έμφυλης Βίας: ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΙΙ», με κωδικό ΟΠΣ 6018151 και φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ., εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2021-2027». Ο κύριος στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση και η αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.