www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα αποπληρώνει το πρώτο μνημόνιο μια δεκαετία νωρίτερα: Ένας νέος δρόμος προς την οικονομική αυτάρκεια

845a58d419dd0b80a71da829518e5151 no watermark
Κοινοποίηση

Η Ελλάδα Επιχειρεί Έξοδο από την Κρίση με Πρόωρη Εξόφληση Δανείων

Η Ελλάδα προγραμματίζει την πλήρη εξόφληση των υπολοίπων δανείων από το πρώτο πακέτο διάσωσης μέχρι το 2031, δέκα χρόνια νωρίτερα από την αρχική προθεσμία. Αυτή η πληροφορία προέρχεται από αποκλειστικές πηγές του πρακτορείου Reuters, που επικαλούνται δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, με ετήσιες δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, προσδιορίζοντας έτσι μια νέα κατεύθυνση για την οικονομία της χώρας.

Αυτό το βήμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από την πολυετή κρίση χρέους. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αποδέσμευση της από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην Ε.Ε., όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τίτλος Τέλος για το Πρώτο Μνημόνιο

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης, το οποίο λήγει το 2041, δέκα χρόνια νωρίτερα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Το σχέδιο χρηματοδότησης θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ, πλεονάσματα που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις, καθώς και νέες εκδόσεις ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε την πρόθεση για πρόωρη εξόφληση σε συνέντευξή του στο Reuters. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τα συγκεκριμένα ποσά παρέμειναν ασαφή. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε. στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πιερρακάκης, χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και εφικτό στόχο.

Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης από την κρίση της περιόδου 2009-2018. Αυτή η κρίση είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη και είχε προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, απέφυγε να δώσει ακριβές ποσοστό για αυτήν την πρόβλεψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων, το χρέος μπορεί να φτάσει το 135% του ΑΕΠ έως το 2027, επίπεδο που είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας.

Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας το 2023 έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση του κόστους δανεισμού, το οποίο είναι πλέον χαμηλότερο ακόμα και από αυτό της Ιταλίας.

Αλλαγές στην Οικονομία: Από το Έλλειμμα στο Πλεόνασμα

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας άρχισε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, αποτέλεσμα δεκαετιών φοροδιαφυγής και της ανάγκης για αναδιάρθρωση του κράτους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015, η χώρα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πλήρως το ΔΝΤ το 2022 και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει αποπληρώσει το 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το υπόλοιπο αναμένεται να εξοφληθεί έως το 2031.

Παρά τις προκλήσεις της ακρίβειας, η ελληνική οικονομία κινείται σε θετικό δρόμο. Η κυβέρνησή προγραμματίζει ανάπτυξη 2,3% για το 2023, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στρατηγικές Μείωσης Χρέους

Καθώς μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αυξάνουν το χρέος τους λόγω εξοπλιστικών δαπανών, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει το δικό της κατά πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, φτάνοντας στο 147% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον δεύτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, εντός του 2024 το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, στα 365,8 δισ. ευρώ.