Η Ελληνική Οικονομία και η Προοπτική Ανάπτυξης
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δήλωση του Ματίας Κόρμαν, γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Κόρμαν επαίνεσε τη χώρα μας για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει στο πεδίο της μείωσης του δημόσιου χρέους.
Παγκόσμια Οικονομία και Δασμοί
Ο ΟΟΣΑ αναμένεται να αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λόγω της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Κόρμαν. “Οι επόμενες προβλέψεις μας θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου, και εάν οι συνθήκες μείνουν αμετάβλητες, οι δασμοί θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερα κόστη, που δεν είναι θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία”, επισήμανε.
Επιπλέον, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν για την αντιμετώπιση των εμπορικών προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η μονομερής επιβολή δασμών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για όλους και ιδιαίτερα για τους πολίτες των ΗΠΑ.
Οικονομική Κατάσταση της Ελλάδας
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο Κόρμαν επεσήμανε ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. “Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που συνεχίζει να βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση ώστε να μειώσει το υψηλό επίπεδο χρέους προς το ΑΕΠ”, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι αν και το χρέος παραμένει υψηλό, η κατεύθυνση είναι θετική.
Στην περίπτωση που οι δασμοί οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και μικρότερα έσοδα για τις κυβερνήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τις δημοσιονομικές συνθήκες. Ο Κόρμαν τόνισε επίσης ότι η αύξηση των δασμών μπορεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να επιβάλουν υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο Ρόλος της Ελληνικής Οικονομίας
Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα είναι θετική, με την ανεργία να έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2008. Ο Κόρμαν εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια εμπορική σκακιέρα αναμένονται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.
Αυτές οι προκλήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς προσαρμογής στην ελληνική οικονομία και της διατήρησης ανοιχτών αγορών προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της αναπτυξιακής πορείας της.