Η Διεθνοποίηση της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης: Ένα Βήμα για το Μέλλον
Σημαντικά βήματα εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων καταγράφονται μέσω της δράσης Study in Greece, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από επαγγελματίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης απ’ όλο τον κόσμο, με στόχο την ενίσχυση της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ.
Στρατηγικές Συνεργασίας και Δικτύωση
Η Study in Greece (SiG), η ΑΜΚΕ των ελληνικών ΑΕΙ και εθνικός φορέας για τη διεθνοποίησή τους, συνεργάστηκε με τον διεθνή οργανισμό NET24 για την οργάνωση αυτού του ιστορικού συνεδρίου στην Ελλάδα. Η κύρια επιδίωξη ήταν η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων, καθώς και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της διεθνοποίησης. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συναντήθηκαν με εκπροσώπους άλλων χωρών, όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Αρμενία, η Πολωνία, η Ελβετία και η Τσεχία. Οι ειδικοί του τομέα της διεθνοποίησης παρείχαν υπηρεσίες συμβουλευτικής για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών, προάγοντας εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Πρωτοβουλίες και Εκδηλώσεις για την Ενίσχυση της Διεθνοποίησης
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσης εκδήλωση με συμμετοχή επιφανών ομιλητών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως το United Scholars Center και το ONER Education. Οι ομιλητές μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο που τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία διεθνών φοιτητών, παρουσιάζοντας παραδείγματα και καλές πρακτικές για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των φοιτητών.
Η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από την SiG ως «εξαιρετικά παραγωγική», καθώς ενίσχυσε τις διασυνδέσεις και τη δικτύωση με recruitment agents και διεθνή πανεπιστήμια. Αυτές οι επαφές ενδυναμώνουν την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και των ΑΕΙ για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διεθνοποίησης, με στόχο να καταστήσουν την Ελλάδα **διεθνή κόμβο σπουδών**.
Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις και Συνεργασίες
Η SiG και τα ελληνικά ΑΕΙ προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην NAFSA 2025 Annual Conference & Expo, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2025. Αυτή η έκθεση είναι ετήσια συνάντηση κρατικών αξιωματούχων, πανεπιστημίων, οργανισμών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τη διεθνή εκπαίδευση, με την περυσινή εκδήλωση να συγκεντρώνει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες από όλες τις ηπείρους.
Στρατηγικές Συνεργασίες με τη Μεγάλη Βρετανία
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της Ελληνο-βρετανικής Στρατηγικής Συνεργασίας στην Εκπαίδευση, η οποία χαρακτηρίζεται από την SiG ως κομβικής σημασίας. Στα μέσα Μαρτίου, δίπλα στη SiG και το Βρετανικό Συμβούλιο, διοργανώθηκε συνέδριο με συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων ελληνικών και βρετανικών πανεπιστημίων, καθώς και κυβερνητικών αξιωματούχων. Σκοπός της ήταν η παρουσίαση της πορείας του προγράμματος διεθνοποίησης και των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν ακαδημαϊκές και ερευνητικές συνέργειες, όπως η συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Imperial College London και το University of Southampton. Επιπλέον, ενισχύονται οι συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων του University College London και του King’s College London, για τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων και άλλων κοινών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών.