www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η Εξέλιξη του Παιδικού Βιβλίου και η Δημιουργική Σχέση με τα Παιδιά»

F84ca3025421737ece0a848902f9d73c no watermark
Κοινοποίηση

Η Σημαντική Συνεισφορά της Χαράς Κουρλέση στον Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου

Η Χαρά Κουρλέση, συγγραφέας των δύο παιδικών βιβλίων «Ο Αφεντούλης και το δώρο της Φιλίας» και «Ο Αφεντούλης και η παρέα του ταξιδεύουν στο Λονδίνο», ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτού του σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος, θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στο περίπτερο των εκδόσεων Διάνοια το Σάββατο 10 Μαΐου.

Η Χαρά Κουρλέση δεν είναι μόνο συγγραφέας, αλλά και εκπαιδευτικός και σεναριογράφος. Συνδυάζει τις τρεις αυτές ιδιότητες προκειμένου να προσφέρει στους μαθητές της μια ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία. Ως καθηγήτρια αγγλικών σε δημόσιο δημοτικό σχολείο των Αθηνών, έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα διδασκαλίας που ενσωματώνει τη συγγραφή σεναρίων στην αγγλική γλώσσα.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κουρλέση διδάσκει στους μαθητές της πώς να διασκευάζουν τα έργα της για να δημιουργήσουν μικρού μήκους ταινίες. Μέσω του προγράμματος αγγλόφωνου κινηματογραφικού σεναρίου, οι μαθητές αναλύουν την πλοκή και τους χαρακτήρες των βιβλίων της, επιλέγοντας ποιοι τους ενδιαφέρουν περισσότερο, και σταδιακά δημιουργούν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση της αγγλικής γλώσσας, αλλά και προάγει τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική σκέψη.

Η Χαρά σημειώνει: «Η διαδικασία αυτή αλληλεπιδρά με τους μαθητές, διευρύνοντας τις γλωσσικές τους ικανότητες και ενισχύοντας την επικοινωνιακή τους δεξιότητα. Τα παιδιά εμπλέκονται πολύ και καθημερινά εκφράζουν τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά τους, γεγονός που τα βοηθά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να συνδεθούν με τους γύρω τους». Η ίδια επισημαίνει ότι το μάθημα στην αγγλική γλώσσα παρέχει στα παιδιά καλύτερα εφόδια για το μέλλον.

Η κ. Κουρλέση πιστεύει ότι είναι καταλυτικής σημασίας τα παιδιά να εκτίθενται στη χαρά της δημιουργίας. «Με απασχολεί η δυνατότητα των μαθητών να εξερευνούν και να εκφράζονται. Αξίες όπως η καλοσύνη, η ειλικρίνεια και η συνέπεια είναι κρίσιμες προκειμένου να αναπτυχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες». Θεωρεί ότι οι σύγχρονοι μαθητές βρίσκονται σε καλύτερη θέση να συνδεθούν με την εσωτερική τους ζωή, σε σύγκριση με τα παιδιά προηγούμενων δεκαετιών, καθώς η κοινωνία πλέον δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχική υγεία και στα συναισθηματικά επιτεύγματα.

Αναφορικά με την εξέλιξη του παιδικού βιβλίου, η κ. Κουρλέση δηλώνει την αισιοδοξία της: «Το παιδικό βιβλίο έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια. Έχει αρχίσει να διαχειρίζεται δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα, όπως το πένθος ή το διαζύγιο, με τρόπους που μπορεί να είναι λυτρωτικοί για τα παιδιά». Αυτό της δίνει την πεποίθηση ότι, παρόλο που οι νέες γενιές περνούν περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες, διατηρούν την επαφή τους με τη βιβλιογραφία και την ανάγνωση.

«Μέσω της σύγχρονης εικονογράφησης και του τρόπου αφήγησης που χρησιμοποιούνται, τα παιδιά είναι πιο δεκτικά και απολαμβάνουν να συμμετέχουν σε διαδικασίες ανάγνωσης. Η στήριξη από οικογένειες και σχολεία είναι κρίσιμη για αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η Χαρά Κουρλέση, υπογραμμίζοντας τη σημασία στους ρόλους των γονέων και των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας των παιδιών.