www.macedoniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Η επιτακτική ανάγκη για φροντίδα ψυχικής υγείας: Σοκαριστικά στοιχεία για τους εφήβους στην Ελλάδα

064b9131a07e7812b05a04ef185b7774 no watermark
Κοινοποίηση

Ανησυχητικά Στοιχεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα

Τα στοιχεία σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων είναι ανησυχητικά και δεν αφήνουν περιθώρια για αδράνεια. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των παιδιών που ζουν με κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας αυξάνεται σταθερά. Στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις εφήβους υποφέρει από μια διαταραχή ψυχικής υγείας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα ψυχικής υγείας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο δρ Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Growing Healthier Together», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου στον Κήπο του Ζαππείου. Η είσοδος στη εκδήλωση είναι ελεύθερη και σκοπός της είναι η προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των παιδιών, των εφήβων, των οικογενειών και των φροντιστών τους.

«Ως Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσφατα συγκεντρώσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ψυχική υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά», τονίζει ο δρ Μπρέντα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, η ψυχική υγεία των νέων επιδεινώνεται με ρυθμούς ανησυχητικούς. Ένας στους πέντε εφήβους ηλικίας 15-19 ετών αποδεικνύεται ότι πάσχει από κάποια διαταραχή, με την αυτοκτονία να είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών σε όλη την περιοχή.

Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας φροντίδας ψυχικής υγείας που παρέχεται σε παιδιά και εφήβους. «Ειδικά στην Ελλάδα, περίπου ένας στους τέσσερις εφήβους ηλικίας 15-19 ετών αναφέρει ότι βιώνει κάποια ψυχική διαταραχή», αναστέλλει ο αναφερόμενος επαγγελματίας, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του ΠΟΥ και του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Οι Παράγοντες που Προκαλούν Αύξηση Κινδύνων

Ερωτηθείς σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών, ο δρ Μπρέντα αναφέρει ότι η επιδείνωση είναι αποτέλεσμα ενός πολυπαραγοντικού συνδυασμού. «Η αύξηση της ψυχικής δυσφορίας φαίνεται να σχετίζεται με πολλούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως είναι η κλιματική κρίση, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι προκλήσεις της καθημερινότητάς τους σε περίπλοκα ψηφιακά περιβάλλοντα», σημειώνει.

Μάλιστα, οι νέοι δεν έχουν πάντοτε την πρόσβαση στις ψυχιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται. Συχνά, οι υφιστάμενες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους και είναι ελλιπείς σε προσωπικό, με μεγάλες λίστες αναμονής. Αυτό δημιουργεί ένα διπλό πρόβλημα: από τη μια πλευρά, οι νέοι βιώνουν πρωτοφανείς πιέσεις, ενώ από την άλλη, το σύστημα χρειάζεται υποστήριξη και αλλαγές για να μπορέσει να προσφέρει φροντίδα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Απαραίτητες Παρεμβάσεις για τη Βελτίωση της Κατάστασης

Ο ΠΟΥ, μέσω του Γραφείου του στην Αθήνα, δίνει έμφαση στην ανάγκη για πρόσβαση όλων των παιδιών και των εφήβων σε υψηλής ποιότητας φροντίδα ψυχικής υγείας. Πρόσφατα, έχει συνδιαμορφώσει τα νέα Πρότυπα Ποιότητας για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των νέων στον σχεδιασμό των υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να είναι προσβάσιμες και χωρίς στίγμα.

Τα πρότυπα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καθολική πρόσβαση σε επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, που προσφέρονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν απευθύνονται μόνο στο γενικό πληθυσμό των παιδιών, αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους που βιώνουν έντονο στρες ή διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η Εκδήλωση «Growing Healthier Together» και το Μήνυμα του ΠΟΥ

Στην εκδήλωση «Growing Healthier Together», ο ΠΟΥ/Ευρώπης οργανώνει ενημερωτικά περίπτερα και δραστηριότητες με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 κορυφαίων οργανισμών ψυχικής υγείας στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εργαστήρια τέχνης και δραστηριότητες που ενισχύουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

«Η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων είναι θεμελιώδους σημασίας για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία. Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι δικαίωμα όλων», καταλήγει ο δρ Ζοάο Μπρέντα, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων στην Ελλάδα.