www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρώπη και το Ιράν: Επίκληση για Ασφάλεια χωρίς Πυρηνικά Όπλα

F2f29b888d34aeef07c4b6dabddccfce no watermark
Κοινοποίηση

Η Θέση της Γαλλίας για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι το κυριότερο συμφέρον της Ευρώπης είναι να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον ΟΗΕ, ανέφερε ότι η υποστήριξη και η ενθάρρυνση των συνεχών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν αποτελεί κρίσιμη στρατηγική που θα μπορούσε να προλάβει την εκβαθύνση της πυρηνικής κρίσης στην περιοχή.

Πριν από αυτή τη δήλωση, πραγματοποιήθηκε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε θέμα τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, με συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι. Η Ευρώπη δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.

Συντονισμένες Ενέργειες Εν όψει της Λήξης του JCPOA

Ο υπουργός Μπαρό επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι σε στενό συντονισμό με τους αμερικανικούς πολιτικούς φορείς, ενόψει της επικείμενης λήξης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA). Προειδοποίησε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα πρέπει να αποφασίσουν έως το καλοκαίρι εάν θα επαναφέρουν τις κυρώσεις που είχαν αποκατασταθεί πριν από μία δεκαετία.

«Συντονιζόμαστε στενά με τους Μάρκο Ρούμπιο και Στιβ Γουίτκοφ, καθώς πλησιάζουμε στη λήξη του JCPOA», τόνισε ο Μπαρό. Η αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει το Ιράν, που, όπως φαίνεται, επιθυμεί μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος.

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε το Ιράν να τερματίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες θα είναι γόνιμες και θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η Κατάσταση στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια

Την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σχολίασε ο Ραφαέλ Γκρόσι, αναφέροντας ότι από το 2022 υπάρχει μόνιμη παρουσία ειδικών του ΔΟΑΕ στον σταθμό, με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος, δεδομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Προειδοποίησε ότι όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές δραστηριότητες, ο κίνδυνος θα παραμένει υψηλός.

Στην ομιλία του, ο Γκρόσι τόνισε και τις τεχνικές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπιστούν κατά την επαναλειτουργία του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχρής απενεργοποίησης». Χρειάζεται να γίνει λεπτομερής έλεγχος πριν από οποιαδήποτε επανεκκίνηση, επισημαίνοντας την πολιτική διάσταση της κατάστασης, καθώς ο σταθμός βρίσκεται σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΔΟΑΕ με το Ιράν, ο Γκρόσι ανέφερε ότι, αν και οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται, η δυνατότητα παρακολούθησης έχει περιοριστεί σημαντικά, γεγονός που δυσχεραίνει την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Λένε ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα για ευεργετικές εκβάσεις από τις συνομιλίες.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εστίασε στις συνεχιζόμενες κρίσεις διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από κράτη όπως η Βόρεια Κορέα και η κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτές οι εξελίξεις εισάγουν σοβαρές προκλήσεις στην παγκόσμια ασφάλεια και απαιτούν άμεσες και τεκμηριωμένες διεθνείς αντιδράσεις.