www.macedoniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Θαλάσσια Ασφάλεια ως Κεντρική Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

80f737c748b4ecbfa453b4591c2c5fc7 no watermark
Κοινοποίηση

Η Σημαντικότητα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελλάδα για τον μήνα Μάιο. Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και η συμμετοχική διαδικασία στη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Σέκερης παρουσίασε το πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην θαλάσσια ασφάλεια και στην προστασία των αμάχων. Επεσήμανε τη θεσμική συνέχεια της προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η τρίτη διαδοχική προεδρία από κράτος-μέλος της ΕΕ, μετά από τη Δανία και τη Γαλλία. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κυκλοφορήσει δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου), τιμώντας τους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Κύρια Θέματα της Ελληνικής Προεδρίας

Ένα από τα κύρια γεγονότα της ελληνικής προεδρίας είναι το θεματικό γεγονός της 20ης Μαΐου, με τίτλο: «Ενισχυμένη Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει της συζήτησης, που θα περιλαμβάνει σημαντικούς ομιλητές όπως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. Η συζήτηση θα εστιάσει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη διεθνή συνεργασία για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας.

Στις 22 Μαΐου, θα λάβει χώρα υπουργική συζήτηση για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και εκπροσώπους ανθρωπιστικών ΜΚΟ, οι οποίοι θα επισημάνουν τη σημασία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού. Ο κ. Σέκερης τόνισε πως επιδιώκουν να αναδείξουν και τη διάσταση του φύλου στην προστασία των αμάχων.

Προγραμματισμένες Δραστηριότητες και Ενημερώσεις

Το πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Μάιο περιλαμβάνει σημαντικές συνεδριάσεις, όπως:

  • 5 Μαΐου: Διαβουλεύσεις για το Ψήφισμα 1559 (Λίβανος).
  • 6 Μαΐου: Εξαμηνιαία συζήτηση για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
  • 13 Μαΐου: Ενημέρωση για την Επιχείρηση IRINI στη Λιβύη.
  • 21 Μαΐου: Τακτική ενημέρωση για τη Συρία.
  • 28 Μαΐου: Συζήτηση για τη Μέση Ανατολή με έμφαση στην ανθρωπιστική κατάσταση σε Γάζα και Δυτική Όχθη.
  • 30 Μαΐου: Συνεδρία αποτίμησης τέλους Προεδρίας.

Ο κ. Σέκερης σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί λόγω των πολλών κρίσεων και συγκρούσεων που συνεχιζουν να εξελίσσονται παγκοσμίως. Συζητώντας σχετικά με την UNCLOS (Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας), επεσήμανε τη σημασία της στην επίλυση θαλάσσιων διαφορών και την υποστήριξη της διεθνούς νομιμότητας.

Σημαντικά Θέματα και Προθέσεις της Ελλάδας

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σέκερης τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε την προθυμία της να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές προκλήσεις στη Μεσόγειο. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι μετανάστευτικές ροές θα συμπεριληφθούν στις τοποθετήσεις κρατών-μελών υπό το πλαίσιο της ναυτιλιακής ασφάλειας.

Για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, επεσήμανε τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και της άμεσης απελευθέρωσης ομήρων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, συνεχίζει να επιδιώκει τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να προωθηθούν συνεργασίες για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Στον προγραμματισμό της ελληνικής προεδρίας, η αναγνώριση της θαλάσσιας ασφάλειας και η στήριξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραμένουν κεντρικοί στόχοι, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας και της ειρηνικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.