Η Κυβέρνηση Μετά τον Ανασχηματισμό
Οι πρώτες επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούσαν προϊόν τύχης, αλλά ήταν στρατηγικά σχεδιασμένες και κατευθυνόμενες κινήσεις. Με αυτές τις επισκέψεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να δείξει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα, εστιάζοντας στα ζητήματα της οικονομίας και των Υποδομών, συγκεκριμένα στον τομέα των Μεταφορών.
Η οικονομία είναι ένα τομέας στον οποίο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιδείξει θετικά αποτελέσματα. Πρόσφατα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s προκάλεσε αισιοδοξία στην κυβέρνηση, και η σταθερή αύξηση των δημόσιων εσόδων δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για σχεδιασμό φοροαπαλλαγών, οι οποίες αναμένονται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Η υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδα του 2008 ενισχύει την αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στον τομέα των Μεταφορών, που υπήρξε η αχίλλειος πτέρνα της προηγούμενης κυβέρνησης, η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο αρμόδιο υπουργείο αποδεικνύει την προγραμματισμένη δράση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα είναι μεταξύ των άμεσων σχεδίων της κυβέρνησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Αυτή η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωση των διαδικασιών και την αναδιοργάνωση των φορέων του σιδηροδρομικού τομέα όπως ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η υιοθέτηση πολυετούς επενδυτικού προγράμματος, καθώς και η υπογραφή σύμβασης απόδοσης μεταξύ σιδηροδρομικού φορέα και του Ελληνικού Δημοσίου. Ο οργανισμός «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος» θα αποτελέσει την κύρια εταιρεία στην οποία θα ενταχθούν ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ καθώς και η ΓΑΙΟΣΕ. Επικεφαλής αυτής της δημόσιας εταιρίας θα οριστεί ένα άτομο με γνώση και εμπειρία, ικανό να αναλάβει την ηγεσία υπό δύσκολες συνθήκες. Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ να ολοκληρωθεί εντός του 2025.
Ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια της αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, οι οποίες έχουν επηρεάσει περίπου 100 χιλιόμετρα του δικτύου. Το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε 387 χιλιόμετρα εκ των 487 που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προγραμματίζει τη υποβολή του πρώτου σταδίου των μελετών για τα έργα αποκατάστασης εντός του έτους.
Η συνεργασία με την Hellenic Train είναι κρίσιμη, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αύξηση των επενδύσεών της και την προμήθεια δύο σύγχρονων τρένων στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέχρι το 2027. Η διαδικασία αυτή απαιτεί لطειραδιαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών, εάν χρειαστεί, με την πιθανότητα να φτάσει μέχρι τους Πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Τζόρτζια Μελόνι.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προγραμματίζει την παρουσίαση της νέας εταιρικής δομής της «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΑΕ» μέσα στις επόμενες ημέρες. Η νέα αυτή εταιρεία θα υιοθετήσει ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της ΔΕΗ, και θα επιδιώξει να προσλάβει εξειδικευμένα στελέχη από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Με την προοπτική αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν και νομοθετικές ρυθμίσεις για το μισθολόγιο, για να καταστεί πιο ελκυστική η προσέλκυση τεχνοκρατών από άλλες χώρες.
Καθημερινότητα και Δημόσια Πολιτική
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψει στη καθημερινότητα των πολιτών, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Σε πρόσφατες εκδηλώσεις, η κυβέρνηση συνάντησε την κριτική από την αντιπολίτευση, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ποινική διαδικασία κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξει το άρθρο 86 και να διασφαλίσει ότι οι πολιτικοί θα κρίνεται από το φυσικό τους δικαστήριο, όπως είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.
Δημοσκοπήσεις και Προβληματισμός
Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν τις δυσκολίες της κυβέρνησης, με επιδείνωση των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών. Η κυβέρνηση αναγκαζόμενη να αναπροσαρμόσει τη λειτουργία της με την καθιέρωση τεσσάρων κύκλων στον άξονα του Μεγάρου Μαξίμου σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ατζέντα και να μην παρασύρεται από τα γεγονότα της δημόσιας ζωής.